Г20 или ръст по време на волатилност

Коментар на Шери Ан от Bloomberg в предаването First Up на Bloomberg TV

Финансовите лидери от G-20 на пролетната си среща във Вашингтон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансовите лидери от G-20 на пролетната си среща във Вашингтон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Финансовите лидери от Г20 завършиха сравнително оптимистично пролетната си среща във Вашингтон, въпреки че предупредиха, че настоящото пазарно спокойствие може би е само временно. Коментар на Шери Ан от Bloomberg в предаването First Up на Bloomberg TV.

 

Как протекоха разговорите?

Големите в Г20 бяха малко по-оптимистични в сравнение с настроенията през февруари в Шанхай, когато повече се говореше за рисковете и за стремглавия старт на пазарите в началото на годината. Този път се говореше, че глобалните рискове все пак са се стабилизирали, след като видяхме повишения на глобалните фондови пазари, а и напрежението при индексите на волатилността намаля. Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард каза, че разговорите са били малко като колективна терапия, целяща да извърши прехода - от една негативна ситуация към по-позитивен подход. Все пак тя беше доста внимателна по отношение на бъдещето. Нека чуем:

КРИСТИН ЛАГАРД: Нивото на тревога не беше същото, но мисля, че нямаше промяна в нивото на загриженост. Има колективно старание да се идентифицира решението и правилната реакция на глобалната икономическа ситуация.

И както и в Шанхай, политиците обещаха да използват всички достъпни им средства, както монетарни, така и фискални и структурни реформи, за да стимулират растежа.

А какви са най-големите тревоги, които бяха изказани във Вашингтон?

Политиците трябваше да разгледат много рискове и един от тях е евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Brexit.

Да, Brexit. Притесненията в това отношение са големи, а канцлерът Джордж Озбърн каза, че рискът от излизане на Великобритания от Европейския съюз е излязъл на преден план в международния дневен ред. Едно излизане би предизвикало незабавен шок върху глобалната икономика, както и дългосрочни последствия. Гуверньорът на Централната банка на Индия каза, че глобалната обстановка е малко смесена. Той изтъкна, че на макроикономическо ниво се водят много битки за икономиката, но когато се стигне до микроикономическо ниво или микроикономическите подходи, все още има още доста възможности. Интересното е, че политиците са доста внимателни, въпреки своя сравнителен оптимизъм. Само преди седмица Международният валутен фонд понижи своята глобална прогноза, като каза, че този продължителен период на бавен ръст е направил световната икономика по-уязвима от негативни удари. 

 

Последни новини
Още от Новини