Сандърс платил $27 653 данък през 2014 на доход от $205 271

Това прави ефективна данъчна ставка от 13,5%

Бърни Сандърс в Манхатън Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Бърни Сандърс в Манхатън Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс и жена му са заработили $205 271 брутен доход през 2014 и са платили $27 653 в данъци – ефективна ставка от около 13,5%, според документи, публикувани в петък, цитирани от Bloomberg Politics.

Кандидатът за номинацията на Демократическата партия, който каза, че Джейн Сандърс е попълнила данъчната декларация на двойката, предостави документи, показващи $56 377 в дедукции. Те са платили $24 509 в щатски и местни подоходни данъци, както и данък „Сгради“ и $22 946 в отстъпки по лихвата по ипотеката (бел. ред. в САЩ лихвата по ипотеката на дома, ако данъкоплатецът има такава, може да се приспадне от федералните подоходни данъци), докато извършват плащания за благотворителност в размер на $8 350.

По-рано Сандърс бе публикувал първите две страници от данъчните си дедукции през 2014, но не бе предоставил детайли около техния размер.

Данъците на Сандърс станаха проблем в кампанията му за номинацията на Демократическата партия. Той е публикувал информация само за данъчната 2014.

Кампанията на Сандърс не отговори веднага на въпроси за данъците му.

По-голямата част от дохода на двойката през 2014 се дължи на заплатата на Сандърс от $174 000 годишно като американски сенатор. Те също така съобщиха за плащания от Social Security в размер на $46 213, от които се облагат $39 281 и $4 982 в облагаема пенсия, заради това, че Сандърс е бил кмет на Бърлингтън, Върмонт. Декларацията от 2014 също така включва доход от бизнес, който Джейн Сандърс е получавала като член на комисия за управлението на съхранението на ниски радиоактивни отпадъци.

Данъците на Тръмп

Сред кандидатите за номинанията на главните партии в САЩ, непрозрачността на данъците на Сандърс е задминавана само от тази на кандидата на републиканците Доналд Тръмп. Тръмп каза, че е под одит и няма да публикува никакви данъчни декларации докато не приключи. Другите републиканци кандидати – Тед Круз и Джон Кейсих, са публикували частични данъчни декларации за няколко години онлайн.

От Джон Воскуул

със съкращения

Последни новини
Още от Новини