Румъния по пътя на Силициевата долина

Страната привлича все повече аутсорсинг центрове на технологичните компании

Центърът на Букурещ, Румъния. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Центърът на Букурещ, Румъния. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Румъния отдавна е привлекателно място за аутсорсинг центровете на технологичните компании, за тези, които се занимават с разработката на софтуер и дори на тези, насочени към проучване и развитие. Сега Румъния създава своя собствена предприемаческа култура.

Онлайн базата от данни Romanian Startups включва 300 стартъпа от страната. За сравнение, миналата година те бяха 250. Секторът се радва на повече инкубатори, ангели инвеститори и основатели на бизнеси – близо 600, пише Investor.bg, цитирайки анализ на TechCrunch.

Въпреки че сцената на технологичните стартъпи тепърва се заражда, тя расте, а някои от компаниите в нея имат потенциала да променят правилата на играта. Vector Watch, която има инженерен екип, базиран в Румъния, е създала умен часовник, чиято батерия издържа 30 дни. Axosuits е румънска стартираща компания за роботика, фокусирана върху създаването на достъпни екзоскелети за хора с увреждания.

Големите технологични компании със сигурност наблюдават това, което се случва в Румъния. През 2014 г. Facebook придоби технологичния стартъп, занимаващ се с реклама, LiveRail. Той е създаден от двама румънци. През 2013 г. Avangate, базирана в Букурещ компания за търговия с дрехи, беше придобита от американската Francisco Partners. Предишната година Twitter купи Quality Software Corporation заради водещите им софтуерни решения за управление и страхотни инженерни таланти.

Данни на Thomson Reuters показват, че 16 румънски технологични и телекомуникационни компании са били придобити през последните три години. 13 други румънски фирми за медии и забавление също са били купени.

Привлекателността на таланта

Аутсорсингът продължава да е нещо особено важно в Румъния. Компании, като Intel и Oracle, се насочват към този пазар, инвестирайки в кол-центрове, софтуер, развитие и услуги по поддръжка. Те са привлечени от Румъния по същите причини, които помагат за развитието на румънската технологична индустрия, включително:

Таланти. Компанията Brainspotting, която проучва пазара на труда, посочва, че Румъния, чието население е 20 млн. души, се класира сред топ 10 по брой на сертифицираните специалисти в информационните технологии – 95 хил. Половината от тях са разработчици на софтуер. Близо 90% от румънските IT специалисти говорят английски език.

Асоциацията на софтуерните и IT услугите в Румъния очаква работната сила в сектора в страната да се увеличи тройно до 2020 г.

Фокус върху образованието. Университетите в страната се класират в челната тройка на IEEE Design Competition всяка година от 2001 г. насам. Нещо повече, страната има повече медали от Олимпиадата по информатика и математика от всяка друга европейска страна и е трета след Русия и Китай в световната класация по този показател, сочи докладът на Brainspotting за 2014 г.

Икономически тенденции. Румъния е една от най-бързо развиващите се икономики в Европейския съюз и е една от най-добре представящите се за последните 20 години, твърди Световната банка. Освен това страната редовно се нарежда нагоре в класациите по скорост на интернет връзката.

Във висшите училища уроците по предприемачество вече са нещо обичайно, твърди Junior Achievment Romania, неправителствена организация, която предава предприемачески умения на млади хора.

Фокус върху технологиите

Не е изненада, че технологичната стартъп култура все още не е много развита в Румъния. Частната инициатива, презряна и забранена от бившия комунистически режим, се зароди едва при демократичните промени преди около две десетилетия. От тогава Румъния, подобно на своите съседки, разчита изцяло на чуждестранни инвестиции, за да се възстанови. Румънското правителство също реши да се фокусира върху технологиите.

От 2001 г. работещите в сектора за информационни технологии се освобождават от данъци в зависимост от приноса на техния работодател. Това направи сектора още по-привлекателен за работниците.

Същевременно Румъния е една от най-бедните страни в Европейския съюз. Заплатите в ИТ сектора ѝ често са три пъти (или повече) над средното за страната, обяви Red Herring миналата година.

Миналото на Румъния също ѝ помогна да засилването на ИТ индустрията ѝ. Страната е посочена в икономическия план на Съветския съюз за място, в което трябва да се създават компютри.

Конкуренция

Днес в Букурещ, столицата на Румъния, се намира повече от половината от работната сила на страната, занимаваща се с информационни технологии, посочва Brainspotting. Там се намират компании като Oracle, Intel, IBM и Adobe.

Но Клуж, вторият най-голям град в Румъния, също привлича вниманието. Скорошна статия в growthbusiness.co.uk задава въпрос още в заглавието – дали Клуж не е „Европейската Силициева долина“. Според Brainspotting търсенето на ИТ таланти в Клуж нараства. А градът се опитва да се възползва от всичко това.

Cluj Innovation City е ключов проект за града и региона. Той има за цел да обедини властите, университетите и бизнеса за насърчаване на развитието на технологичния сектор – нещо, което се случи естествено преди десетилетия във връзка със създаването на Силициевата долина.

И все пак, както мнозина отбелязват, Румъния трябва да преодолее някои големи препятствия, за да се превърне в истински технологичен център. Достъпът до капитал е ограничен, културата за поемане на риск тепърва се заражда. И все пак всяка промяна трябва да започне от някъде, а това което виждаме, е добър старт за Румъния.

Последни новини
Още от Новини