Озбърн предупреждава за цената на Brexit

Финансовите услуги ще пострадат силно, смята той

Британският флаг и знамето на ЕС. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Британският флаг и знамето на ЕС. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн потвърди притесненията на водещите икономики за опасността и последствията от Brexit, решение за който ще се вземе на референдума на 23 юни.

В речта си на срещата на МВФ във Вашингтон Озбърн заяви, че финансовите министри на САЩ, Китай и Япония са изразили притесненията си от последващите ефекти от Brexit. Очаква се американският президент Барак Обама да се застъпи за оставането на страната в ЕС по време на визитата си в Лондон следващата седмица, пише Bloomberg.

„Рискът от Brexit определено промени световния дневен ред“, заяви Озбърн пред журналисти. „Всички са сигурни, че ще причини краткосрочен шок и нестабилност, а това ще има своята дългосрочна цена за световната икономика.“, допълни той.

Последствията

Финансовият министър предупреди за опасността от повишаване на ипотечните лихви, като подчерта, че икономическата активност във Великобритания вече страда от притесненията, че солидна част от британците ще се откажат от подкрепата си за ЕС.  

„Съвсем ясно виждаме, че безпокойството от Brexit натежава на нагласите и на икономическата активност сега. Това дава отражение и върху стойността на БВП за първото тримесечие на годината.“

По думите на Озбърн финансовата индустрия ще пострада силно от Brexit, тъй като европейските компании ще се преместят на континента.

„Широкоразпространеното схващане, включително сред доста германски финансови институции, е, че все пак ще остане финансова активност в Лондон, но доста компании ще прехвърлят дейността си в границите на ЕС.“, заяви финансовият министър. „Не виждам как Лондон и финансовите услуги щяха да са толкова силни днес, ако не бяхме в ЕС“.

Ролята на Обама

Обама, който вярва, че е в интерес на САЩ, Великобритания и останалата част от ЕС да запазят целостта си, също ще се включи в дебата, ако бъде помолен за мнение. „Вот за напускане би сринал влиянието на Великобритания в световен мащаб“, заявиха съветници на президента.

Официалната кампания „Гласувай за напускане“ показа първия си билборд в петък, на който пишеше, че напускането на ЕС ще освободи 350 млн. паунда седмично за Националната здравна служба.

Според евроскептика Джейкъб Рийс-Мог намесата на Обама може всъщност да помогне на кампанията за напускането на ЕС.

„Нямам против той да дойде и да каже каквото иска, защото смятам, че това ще спомогне за Brexit.“, казва той са списание House, което се разпространява сред членовете на парламента. „Едва ли британците искат да им се казва какво да правят и то от един провалил се американски президент, който проведе една от най-неуспешните международни политики в съвременната история“.

Според изследване на London School of Economics Centre for Economic Performance преките чуждестранни инвестиции във Великобритания биха спаднали с 22%, ако тя напусне ЕС, намалявайки доходите с 3,4%.

Анализаторите стигат до извода, че ограниченият достъп до единен пазар, трудната координация между централите и местните клонове, както и несигурността при търговските споразумения с ЕС биха отблъснали инвеститорите. Според тях Brexit ще нанесе допълнителни вреди за чуждестранните инвестиции, причинявайки спад в производителността и правейки Великобритания по-бедна. 

Последни новини
Още от Новини