Г-20 затяга контрола върху данъчните райски кътчета

До юли ще бъдат изготвени критерии за споделяне на информация за банкови сметки

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Г20 предупреди, че готви наказания срещу държавите от типа "данъчен рай", ако не споделят информация за банкови сметки. Това изявление е провокирано от изтеклата информация около офшорни сметки и компании. 

Финансовите министри от държавите от организацията и централни банкери направиха своето предупреждение по време на срещата си във Вашингтон.

Групата ще работи с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за изготвяне на критерии, които ще позволят да бъдат идентифицирани "юрисдикциите, които не искат да оказват сътрудничество". Те трябва да бъдат готови до юли и ще подобрят прозрачността относно контрола върху данъчните субекти, което е от жизненоважно значение за финансовата система, пише Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

Изтичането на информацията за офшорни компании и сметки предизвика истински фурор навсякъде по света.

Разкритията показаха как политици, известни и бизнесмени държат парите си в райски данъчни кътчета. В много държави правителствата трябваше да се задействат и да предложат мерки срещу укриването на данъци и прането на пари, за да си върнат доверието на обществото.

Част от изискванията, които поставя ОИСР към офшорните зони е те да споделят информация на годишна база за техните банкови системи, включително и има и данъчни номера на собствениците на сметки.

В своето съобщение финансовите министри и централните банкери от Г20 заявиха също, че ще използват всички опции - монетарни, фискални и структурни реформи, за да стимулират ръста на икономиката. Те посочиха отново, че само монетарната политика не е в състояние да гарантира балансиран ръст.

Последни новини
Още от Новини