Живеят ли във фантастичен свят поддръжниците на Brexit

Коментар на Габриел Щайн от Oxford Economics

Постер на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС в Ромфорт, 30 март 2016.  Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Постер на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС в Ромфорт, 30 март 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Габриел, какви са притесненията според вас, когато става дума за въпросът с Brexit? Кое ви тревожи най-много – Международния валутен фонд, Световната банка, много институции предупреждават, че това ще има ефект не само върху Европа, а и върху целия свят.

Ефектът върху Европа ще бъде минимален. В Oxford Economics направихме доста обширен доклад и разгледахме икономическите последствия от Brexit и те ще се отразят единствено на Великобритания.

При почти всеки резултат, икономическите последствия ще бъдат негативни. Доколко негативни ще бъдат те е неясно, в известна степен това зависи от условията, които ще успеем да постигнем и каква политика ще следваме, но със сигурност ще бъдат негативни.

Според мен дори хора, които подкрепят Brexit приемат, че икономически няма смисъл от напускане и използват други фактори, за да се аргументират.

Но за останалия свят виждаме малко повече несигурност и слаб паунд. Големият проблем за ЕС е какъв ще бъде техният подход, ако Великобритания напусне – дали ще бъдат миролюбиви, защото това трябва да бъде приятелски развод, или ще бъдат по-твърди, за да не излезе никой друг

И да създаде прецедент. Видяхме как Английската централна банка изразява притесненията си от Brexit на няколко пъти. Нейният управител Марк Карни го определи като най-големият риск за Великобритания. Вчера от банката цитираха проучване сред финансови директори на компании от Deloitte, което показва засилените притеснения във финансовата общност. Какви са вашите притеснения относно държанието на корпорациите? Дали че те биха инвестирали по-малко във Великобритания или че всеки ще замрази плановете си до юни?

Определено второто. Всеки забавя плановете си и чуваме за проект „фантазияи проекта “страх“, в което хората подкрепящи Brexit обвиняват противниците им. Бих казал, че има и проект „сплашване“, ако искате, в който поддръжници на Brexit се опитват пряко или косвено да сплашат собственици на компании, които казват, че искат да останат в ЕС.

Без съмнение ще понеса критики заради това. Но има притеснение – компаниите казват – ние искаме да останем, но няма да кажем нищо публично, защото ще бъдем критикувани. Това от своя страна ще засегне дейността им и като резултат може да видим по-слаби резултати през пролетта, но зависи какво стане и след това.

С наближаването на юни, какво ще следите – проучванията, някои от залозите или комбинация от двете?

Мисля, че залозите са доста по-надеждни от анкетите. Това което видяхме в много държави, не само във Великобритания, те пострадаха от популярността на мобилните телефони. 

 

Последни новини
Още от Новини