Володимир Гройсман заема мястото на Арсений Яценюк

Парламентът на Украйна одобри кандидатурата на Володимир Гройсман за премиер на страната

Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg

Парламентът на Украйна одобри кандидатурата на Володимир Гройсман за премиер на страната, съобщава Investor.bg. С 257 гласа „за“ и 50 % „против“ Гройсман заема поста на мястото на Арсений Яценюк, който подаде оставка заради политическите турбуленции от последните месеци и обвинения в корупция на членовете на правителството.

Яценюк оглави първото правителство на Украйна след масовите протести, заради които бившият президент Виктор Янукович избяга в Русия, припомня медията.

След като Яценюк изгуби парламентарната подкрепа, оставката му беше поискана на два пъти от президента Петро Порошенко. Яценюк успя да оцелее след един вот на доверие, но рейтингът му така и не се възстанови.

Гройсман коментира пред парламента, че „заедно ще направим Украйна по-силна“.

Новият премиер на страната е близък съратник на президента Петро Порошенко. Той е под силен натиск да продължи с подкрепените от Европейския съюз (ЕС) реформи, които са в застой от известно време насам. Международният валутен фонд също заплаши, че ще спре парите за страната, ако тя не продължи с реформите.

Точно две години след старта на войната в Източна Украйна битката за политическите промени в Киев навлезе в нова фаза, припомня медията.

Днес и Порошенко се обърна към парламента заради критиките, че е препятствие пред реалната промяна. Той коментира, че правителството ще продължи по пътя към европейската интеграция и борбата с корупцията.

Последни новини
Още от Новини