Плевнелиев подкрепя създаването на регионален енергиен пазар в ЮЕ

Президентът потвърди подкрепата на България за проектa Eastring

Снимка: Scott Eells/Bloomberg Снимка: Scott Eells/Bloomberg

За създаване на регионален енергиен пазар в Югоизточна Европа се обяви президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в Словакия, съобщават от Прессекретариата на Президентството.

На среща със словашкия си колега Андрей Киска българският държавен глава коментира, че двете страни работят за подобряване на енергийната свързаност, постигане на конкурентни цени на електроенергията и мерки за гарантиране на свободата на избор на доставчици на енергийни ресурси.

„Страните от Вишеградската група са по-напред в процеса на постигане на енергийна диверсификация и осигуряването на алтернативни източници за доставка на природен газ и ние се стремим към разширяването на тези проекти към България, Румъния и Гърция“, отбеляза Росен Плевнелиев, цитиран от Investor.bg.

Президентът потвърди и подкрепата на България за предложения от Словакия проект Eastring за изграждането на коридор през Словакия, Унгария, Румъния и България, който ще осигури възможност за двупосочни доставки на природен газ, както и за проекта за газопровод по направлението юг-север.

България и Словакия споделят много общи позиции и приоритети в дневния ред на ЕС и страната ни ще използва словашкия опит по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018, стана ясно още от думите на държавния глава пред журналисти в Братислава. 

Като друга перспективна сфера на сътрудничество между двете страни президентът Росен Плевнелиев открои и сектора на информационните и комуникационните технологии.

„Първият научно-технологичен парк на Балканите „София Тех Парк“ е отлична основа за разширяване на сътрудничеството със Словакия в областта на високите технологии“, посочи президентът Плевнелиев, като припомни, че президентът на Словашката република взе участие в откриването на „София Тех Парк“ през декември 2015.

„Словакия е регионален център в Източна Европа в сферата на високите технологии и България има амбицията да се превърне в подобен център в Югоизточна Европа. Сътрудничеството на двете държави ще привлече много повече инвестиции и водещи компании“, отбеляза още държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев е в словашката столица Братислава за участие в Глобалния форум по въпросите на сигурността GLOBSEC 2016.

Държавният глава ще разговаря и със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за Енергийния съюз Марош Шефчович.

Последни новини
Още от Новини