Отразяват ли данните истинската ситуация в китайската икономика

Коментар на Лилънд Милър, президент на China Beige Book International

Улица в Пекин, Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Улица в Пекин, Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Лилънд Милър, президент на China Beige Book International, коментира пред Bloomberg състоянието на китайската икономика, трудовия пазар и имотния сектор.

Енджи Лау, Bloomberg: БВП на Китай нарасна с 6,7% през първото тримесечие на годината. Кажете ни първо колко важни са тези стойности.

Лилънд Милър, президент на China Beige Book International: Не са важни и спряха да бъдат от доста време. Правителството оповестява данни, които срещат очакванията или понякога ги превишават. Но истината е, че това, което се случва под повърхността, не винаги е отразено във въпросните данни. Всъщност има доста тревожни проблеми.

Енджи Лау, Bloomberg: Вие като президент на China Beige Book се ровите под повърхността и достигате до интересни заключения. Нека поговорим повече за трудовия пазар, защото последния път казахте, че е стабилен и изглежда добре. Но имаше съкращения заради реформите. Как изглежда картината сега?

Лилънд Милър, президент на China Beige Book International: В продължение на 2-3 години имаше забележителна стабилност на пазара на труда, въпреки забавянето на икономиката. Ситуацията се промени през четвъртото тримесечие на 2015 и оттогава виждаме дори по-остро влошаване. То е свързано с броя работни места, както и по-високите очаквания. Фирмите съкращават доста служители и наемат по-малко. Така че виждаме скрити проблеми на пазара на труда, които рефлектират върху БВП.

Енджи Лау, Bloomberg: Добре, а какво можем да кажем за продажбите на дребно и услугите, които са важен индикатор за икономиката, особено при опита й да направи преход от движен от инвестиции и производство растеж?

Лилънд Милър, президент на China Beige Book International: И тук има проблем. Не виждаме такива стойности за търговията на дребно и услугите, каквито повечето хора бяха накарани да очакват. Въпросът за прехода на икономиката стана много популярен през лятото. Данните за четвъртото тримесечие на миналата година и за първото на тази не оправдаха очакванията за слабо производство, но силни услуги и потребление, които да задвижат икономиката. Продажбите на дребно и услугите отбелязаха забавящо се повишение. Така че това не е преходът, с който Китай може да се гордее точно сега.

Енджи Лау, Bloomberg: Върху какво да се фокусират инвеститорите вместо БВП тогава?

Лилънд Милър, президент на China Beige Book International: Тенденциите при капиталовите разходи са доста интересни. Ако се върнем към второто тримесечие на 2014, ще видим, че те спадат в цялата страна. През следващата година имаше спад във всеки регион, всеки сектор, при компании от всякакъв размер и сега този спад дори се ускорява. Компаниите не искат да харчат, а данните за отпуснатите кредити показват, че не искат и да заемат. Проблем се вижда и при наемането на кадри. Това са истинските трудности за икономиката.

Енджи Лау, Bloomberg: Добре, а какво бихте казали за оживлението при недвижимите имоти, особено в градовете от първи ред? То не помага ли?

Лилънд Милър, президент на China Beige Book International: Да, помага, но за съжаление имотите са монолитни. Има бум в някои части. Някои градове са доста по-успешни от други. Особеното е, че търговските сгради се представят доста добре, докато жилищните – не. Тоест информацията, че имотният сектор процъфтява е вярна, но само за една негова част и само в някои градове. 

 

Последни новини
Още от Новини