Иран – отключване на инвестиционните възможности

Мериъм Киаие от иранската Rah Shahr International Group за иранската икономика след санкциите и възможностите за чуждестранни инвестиции

Мериъм Киаие, директор бизнес развитие в иранската Rah Shahr International Group. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мериъм Киаие, директор бизнес развитие в иранската Rah Shahr International Group. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мериъм Киаие, директор бизнес развитие в базираната в иранската Rah Shahr International Group, коментира възможностите за чуждестранни инвестиции в Иран и иранската икономика, след падането на санкциите срещу Иран. Интервю на Франсин Лакуа в предаването The Pulse на Bloomberg TV.

 

Когато говорим за Иран, по-често говорим за петролни компании и именно те привличат вниманието ни. Колко инвестиции търси Иран за инфраструктурни проекти, включително за летища?

Това, което президентът Хасан Рухани заяви за шестия план за развитие на Иран, е, че страната има нужда от 250 млрд. долара инвестиционен капацитет за инфраструктура. Към момента има много възможности за инфраструктурни инвестиции и една от тях е в зоните за свободна търговия. Зоните, обозначени за свободна търговия в Иран са много.

 

Би било много хубаво, защото аз разговарям с много изпълнителни директори на банки и в края на краищата те казват, че биха били щастливи да дойдат да инвестират в Иран, но биха искали да видят някакви гаранции, че санкциите няма да се завърнат след няколко години.

Все още има риск. Иран все още не е готов напълно за финансиране. Нужни са много реформи, особено регулаторни. Трябва да помним, че банките в Иран бяха извън бизнеса толкова дълго. Те имат нужда да се стабилизират от инфраструктурна гледна точка, а също и от стабилна регулаторна среда. Държавните органи са наясно с това и работят усилено, за да реформират всички регулаторни въпроси и да превърнат Иран в безопасен инвестиционен рай.

 

Нашите зрители може би не са наясно как ще бъдат разположени тези усилия във времето. И ще има ли обявено търсене на договори за инфраструктурни проекти или ще се работи в джойнтвенчър с ирански компании?

Винаги сме препоръчвали да се работи в партньорство с местна, иранска компания. За тях е много по-лесно. Те разбират културата, били са обвързани с подобни проекти дълго време и наистина за тях е много по-лесно да работят в Иран, отколкото за компании, идващи от чужбина. Не е трудно да се намерят местни партньори с добра репутация. Към момента има вече много сключени договори. Например Imam Khomeini International Airport има договор с холандска консултантска компания, която да извърши генерална ревизия и оценка на работата по летищния комплекс и самия терминал на летището. Buick също е подписал договор, ADP също е подписал договор френската VINCI също е подписала договор за развитие.

 

Споменахте Buick и VINCI. Франция и Иран имат тясна връзка, която те поддържат вече много десетилетия. По-лесно ли ще бъде за френските компании да инвестират в Иран, отколкото например за една американска компания.

Що се отнася до американските компании, те още не са готови да инвестират в Иран, заради санкциите, но що се отнася до британските компании, те са повече от добре дошли, но всъщност те се дърпат. Не знам каква е причината. Мисля, че са малко по-консервативни. Освен това връзките между Великобритания и САЩ правят малко по-трудно навлизането на британски компании в Иран, отколкото това е за другите европейски държави.

 

Освен летищата, споменахте, че трябва да бъдат подкрепяни и сухопътни инфраструктурни проекти?

По време на санкциите иранските местни компании са свършили огромна работа, като са проучили всички инфраструктурни нужди на Иран. Много от тях са участвали в областта на инфраструктурното строително инженерство с проекти, а някои от тях дори са били изпълнители на такива проекти. Но има толкова много железопътни линии, които имат нужда от развитие, толкова много зони за свободна търговия се нуждаят от разгръщане на инфраструктурата, особено в северната част на Иран.

 

Кога могат да започне изграждането на тези проекти?

Всички етапи, свързани с проучване, вече са приключили и са готови. Очакваме с отворени обятия всеки, който би искал да внесе знания и технологии в този сектор. Такива компании са повече от добре дошли. Що се отнася, обаче до финансирането, все още считаме, че не сме готови за тази крачка.

 

Последни новини
Още от Новини