Бежанците към Европа отслабват ИДИЛ

Мотивираните от гняв и от възгледите си терористи са най-евтини за терористичната групировка

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Потокът от сирийски бежанци към Европа отслабва "Ислямска държава" (ИДИЛ), защото по този начин намалява броят на възможните нови бойци, които да се присъединят към терористичната групировка. Това се посочва в анализ, включен в месечния обзор на НАТО, цитиран от Investor.bg.

Отбелязва се, че съществуват три групи бойци в ИДИЛ - хора, привлечени от идея или насърчени от собственото си недоволство, бойци, които търсят финансовата изгода и хора, принудени насила да се присъединят към групировката.

Алиансът пояснява в документа, че мотивираните от гняв и от възгледите си терористи са най-евтини за терористичната групировка. Те са и най-верни и за тях няма нужда да се полагат особени мерки за контрол.

Тези бойци обаче могат да се опитат да напуснат групировката, ако идейните им стремежи не бъдат задоволени или когато групировката промени целите си. Тъкмо промяната на целите на ИДИЛ - от отстраняването на сирийския президент Башар Асад към обявяването на световен халифат, се е оказала повратната точка за много терористи, присъединили се по убеждение към организацията в периода 2013-2014.

За групата на финансово мотивираните, водени по-скоро от алчност, се отчита, че те са по-малко склонни към участие в тежки битки, особено към саможертва. Те излизат скъпо на ИДИЛ, особено с исканията си за луксозни коли, скъпа храна и осигуряване на жени на фронта. Тази група терористи, на които ИДИЛ разчита в периода 2014-2015, е много по-склонна да напусне групировката.

От миналата година, тоест откакто миграционните потоци към Европа се увеличават, а същевременно започват и бомбардировките на международната коалиция по цели на "Ислямска държава", на групировката й се налага да пристъпи и към насилствено привличане на бойци с обща мобилизация в превзетите територии. Пояснява се, че тази група бойци са най-трудни, тъй като трябва да бъдат постоянно контролирани, мислят само как да избягат и съвсем не са готови да участват в боеве.

Затова ИДИЛ се опитва да привлече безработни сирийци и да намали възможностите им да напуснат страната или да си намерят друга работа.

Съпътстваща цел на терористичната групировка е да насади омраза към Запада - както в Сирия и Ирак, така и сред мюсюлманите в Европа. Според анализа атентатите на ИДИЛ във Франция и Белгия се обясняват на първо място с това, че в тези държави има многолюдни мюсюлмански малцинства, които са недоволни от живота си.

Новата вълна на противопоставяне между християни и мюсюлмани в Европа след атентатите допълнително покачва недоволството вътре в етническите малцинства, от чиито редици биват търсени следващите шахиди.

В анализа на НАТО се допълва, че ИДИЛ е отслабена и от спирането на притока на "чуждестранни" бойци от цял свят заради промяната на целите на терористичната групировка, от ударите на коалицията и миграционния поток към Европа. Пояснява се, че сега първостепенната цел на терористите е оцеляването на групировката, което може да бъде възможно само с присъединяването на нови бойци, а това е все по-трудно.

Последни новини
Още от Новини