Изненадващо разхлабване на паричната политика в Сингапур

Сингапурският долар поевтиня

Бизнес центъра на Сингапур. Снимка: Sam Kang Li/Bloomberg Бизнес центъра на Сингапур. Снимка: Sam Kang Li/Bloomberg

Сингапурският долар поевтиня най-много спрямо щатския долар от август насам, повличайки със себе си и останалите валути от азиатскотихоокеанския регион. Причината е изненадващо решение на паричните власти в Сингапур, които казаха, че въвеждат политика на „нулев ръст на валутния курс на сингапурския долар спрямо неопределена кошница от валути“. По този начин страната се връща към политика, която не е използвала от 2008 насам.  Причината, изтъкната от Сингапурската централна банка, е „по-малко благоприятната външна среда“.

Сингапурският долар поевтиня с 1,2% до 1,3667 сингапурски долара за щатски долар.

Паричните власти в страната казват, че целта на политиката не е отслабване на местната валута, а да се прекрати постепенното ѝ поскъпване спрямо кошница от валути, което е налице от 2009 насам.

Това е второто неочаквано решение на Сингапурската централна банка през последните 16 месеца, като през януари миналата година бяха предприети мерки за борба с дефлацията.

Останалите валути на развиващите се пазари от региона поевтиняха заради очаквания, че подобни мерки могат да последват и от техните парични власти.

Причината за неочакваното решение на Сингапурската централна банка са икономическите проблеми пред страната. Брутният вътрешен продукт на Сингапур нарасна с 1,8% за първото тримесечие на годишна база, което съвпадна почти изцяло с очакванията, като нивата са непроменени спрямо предходното тримесечие. На тримесечна база обаче растежът нулев, докато дефлацията продължава да представлява проблем за страната.

 

Последни новини
Още от Новини