Изкуственият интелект е по-близо до отколкото мислим

Коментар на Павел Алпейев от Bloomberg

Учени от компанията Reactive разработиха софтуер, който може да разчита японски ръкопис; Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Учени от компанията Reactive разработиха софтуер, който може да разчита японски ръкопис; Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Павел, разкажи ни малко повече за това.

Често чуваме за границите на изкуствения интелект, но това тук е реално приложение. Reactive – стартъп за обучение на машини базиран в Токио е разработил алгоритъм за изкуствен интелект, който може да разпознава японски ръкопис с почти 100% точност. Китайският и японският са известни като едни от най-трудните за традиционното оптично разпознаване на символи. Клиентът на Reactive е японска образователна организация, и трябваше ръчно да кодират 1,2 млн документа годишно, ето защо те са се обърнали към изкуствения интелект за по-добро решение.

Мисля, че четох за тази технология и най-интересното е, че инженерите, които са създали този софтуер всъщност не говорят японски. Как са успели?

Така е, аз се срещнах с тях и мога да потвърдя, че едва могат да съставят 1 изречение. Това, което повечето хора не разбират за задълбоченото учене е, че не е необходимо да разбирате източника. С невронните мрежи, вкарвате огромно количество входящи данни, посочвате какъв искате да бъде резултатът и програмата сама решава как да направи това.

Това значи, че един екип, който работи върху препоръки на филми, например след това може да продължи с медицински картони или дори да се справя с проблеми със задръстванията със същия брой персонал.

Добре, въпросът е ще премине ли изкуственият интелект от научната фантастика в Холивуд до всеки аспект на ежедневието ни и прекрачва ли всеки възможен технологичен праг, или това ще остане само една краткотрайна мода?

Мисля, че това е нова фаза. В днешно време облачните услуги са достъпни за всички, видяхме инструменти, създадени от Amazon и Google, както и всички тези данни, с които тези алгоритми могат да работят. Така че очаквам скоро да видим приложения за изкуствен интелект на нови и неочаквани места и то по-скоро, отколкото очакваме.   

 

Последни новини
Още от Новини