БВП на Сингапур нарасна с 1,8% на годишна база

Коментар на Хаслинда Амин от Bloomberg

Графика на ръста на БВП на Сингапур; снимка: Bloomberg TV Bulgaria Графика на ръста на БВП на Сингапур; снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Брутният вътрешен продукт на Сингапур нарасна с 1,8% за първото тримесечие на годишна база, което съвпадна почти изцяло с очакванията, като нивата са непроменени спрямо предходното тримесечие.

Производството се сви, а строителството се повиши с около 6%. Страната обеща да отбележи ръст между 1 и 3%. Не забравяйте, че през 2015, Сингапур отбеляза най-бавния си растеж от 6 години и е поставена под натиск, имайки предвид, че тя е зависима от износа и е податлива на колебанията в световната икономика.

Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард каза, че световният растеж ще бъде среден в най-добрия случай, така че Сингапур се готви за трудна година. Страната ще се бори с намаляващия световен растеж, както и политическите шокове, които с които може да се сблъскаме по-късно през годината като Brexit, и допълнително забавяне на китайската икономика.

Потребителските цени отбелязаха 16 пореден месец на спад, а ако погледнем сингапурския долар, той отслабва и през миналата година спадна с почти 7%.

Това е най-ниското ниво от азиатската финансова криза през 1997. За съжаление проблемите не спират дотук.

Усещането на пазарите е, че икономически и политически шокове от Китай, както и възможността за по-високи лихви в САЩ, ще натежат още повече върху сингапурския долар в предстоящите месеци.

Отново, ръстът за първото тримесечие на годишна база страната е 1,8%. 

 

Последни новини
Още от Новини