BoJ ще добави стимули при нужда

Коментар от Хонконг на Розалин Чин, Bloomberg News на 14 април 2016

Харухико Курода, гуверньор на Bank of Japan. Токио, 15/3/2016. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Bank of Japan. Токио, 15/3/2016. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Финансовите пазари в Япония щяха да са по-зле, ако Bank of Japan не беше въвела негативни лихви, каза гуверньорът Харухико Курода, отхвърляйки съмненията, че новата политика е може би непродуктивна, съобщава Bloomberg.

"Наистина не мисля, че въвеждането на негативни лихви предизвика поскъпването на йената и спад на капиталовите пазари в Япония", каза Курода по време на QA сесия в Колумбийския университет в Ню Йорк.

"Мога да кажа, че ако не бяхме въвели QQE с негативни лихви, финансовите пазари в Япония щяха да са по-зле".

 

Коментар от Хонконг на Розалин Чин, Bloomberg News на 14 април 2016.

"Курода представи политиките на централната банка на Япония след като един от съветниците на премиера Шинзо Абе, Ямамото призо за повече усилия за стимулиране на икономиката.

Курода каза, че BoJ ще постигне целта си за инфлация от 2% със сигурност чрез използване на QQE с негативните лихви. Той каза, че ситуацията в Япония би била по-зле без негативните лихви, би трябвало да има още възможности да намаление, но не даде техническите параметри.

Курода каза отново, че централната банка няма да се поколебае да добави стимули при нужда и че може да бъдат в три измерения: количество, качество и лихви.

Някои анализатори на Япония смятат, че BoJ си изчерпва средствата за стимулиране на икономиката, но Курода твърди, че има много начини за нови мерки.

Ето какво каза още за стратегията на правителството:

 

"Решаването на проблема с инфлацията не е избор между монетарна политика или стратегия за растежа. И двете са нужни. В този контекст инициативата на правителството да подкрепи растежа на японската икономика и усилията, насочени към растежа от частния сектор е изключително важна", каза Курода.

Курода говори и за ефекта на негативните лихви върху банките. Той каза, че негативно предизвикателство би било, ако те доведат до негативна доходност. Курода обаче каза, че негативните лихви не ощетяват печалбите на банките твърде много и че политиката не е атака срещу банките. Според него политиката не поставя на прицел валутния пазар и не е предизвикала поскъпването на йената.

Най-важното според Курода е да се демонстрира силен ангажимент за постигане на ценова стабилност, което и се опитва да направи".

Последни новини
Още от Новини