Знак за стабилност ли са данните за китайския износ?

Джеф Левис, стратег в Manulife Asset Management

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Джеф Левис, стратег в Manulife Asset Management, коментира данните за търговския баланс на Китай и перспективите пред развитието на китайската икономика. Той разговаря с Хайди Лун, Ришаат Саламат, Ивон Ман и Стивън Енгъл в предаването Asia Edge по Bloomberg TV. 

Един от основни рискове според Вас е способността на Китай да овладее забавянето. Последните данни за търговския баланс показват леко подобрение. Това успокоява ли Ви?

Хубаво е да видим подобрение на данните. Това е успокоително до някаква степен. Мисля, че е твърде рано да направим извод с оглед на позитивните данни за индекса на цените на производител (PPI). Дефлацията в производствения сектор определено е едно от основните притеснения. Въпреки това, управляващите предприеха доста мерки през 2015. Би било разочароващо, ако не видим резултат поне в някаква степен. Според мен виждаме това.

Някои хора не са убедени в това. Ти коментира по-рано тази тема с един от нашите гости. В социалната мрежа облигационният трейдър Бил Грос посочи 5 заблуди на инвеститорите.

Една, от които е, че нарастване на китайската икономика със 6% на годишна база представлява заблуда, мит. Той заяви това, след като МВФ повиши очакванията си за растежа на китайската икономика.

Да, МВФ прогнозира незначителни повишения за Китай. Това показват официалните данни, а ние работим с тях и се надяваме да видим подобрение. Ако например допуснем, че промишленото производство остане непроменено и запази дела си спрямо БВП и много други индикатори като стоманата и медта отчетат лек спад, тогава може да очакваме ръст от 4%. Растеж от 4% на втората най-голяма икономика в света e твърде малък. Но 4% при по-голям размер на БВП е може би по-добре, отколкото 10% при по-малък размер на БВП, каквито нива имахме преди 15 години.

Джеф, в този ред на мисли, смяташ ли, че данните за разширяване на китайския износ през март с най-бърз темп от близо година насам сигнализират по-лош период за световните производители на стомана, но в същото време насърчава лошите инвестиции в Китай? Както знаем, Китай има проблеми с индустриалния свръхкапацитет.

Мисля, че Китай не обмисля да инвестира повече, а просто да поддържа стоманената индустрия. Износът спада от 25% преди 2 години до 15% през миналата година...

Намаляват износа си.

Да, точно така. Китай е сериозен конкурент по отношение на евтиния износ в стоманената индустрия. Идвам от Суонси. В близост до този град има много британски компании, които се очаква да затворят.

Великобритания произвежда 1,5% от стоманодобива за една година. 4000 работни места са изложени на риск. Това е сравнително малко и не заслужава подобни заглавия. Китай е доста конкурентоспособна в стоманената индустрия.

Но бива обвинявана в дъмпинг?

Чух такива коментари. Имаме огромен свръхкапацитет в стоманената индустрия и определено има нужда от съкращаване и стъпки, които да бъдат предприети в тази посока. Китай знае, че не може да продължи да бележи двуцифрен ръст на износа на стомана.  

 

Последни новини
Още от Новини