Спадът на продажбите на дребно в САЩ не оправда очакванията

Продажбите на автомобили натежават най-много на цялостния индекс

Снимка: Sean Proctor/Bloomberg Снимка: Sean Proctor/Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ се понижават на месечна база през март повече, отколкото анализаторите очакваха, предава Investor.bg.

Като се изключат продажбите на автомобили обаче, показателят отчита най-рязък скок от началото на годината. Продажбите на бензиностанциите растат с най-бърз темп от миналото лято насам.

Общият индикатор показва понижение от 0,3 на сто през март на фона на очаквания за ръст от 0,1%, сочат данните на Министерството на търговията. Данните за февруари бяха ревизирани нагоре: от първоначално понижение от 0,1 на сто до нулева стойност.

Продажбите на автомобили натежават най-много на цялостния индекс, тъй като те отчитат понижение от 2,1% - най-големия спад от над една година, след като през февруари нямаше изменение. 

С изключение на автомобилите, продажбите на дребно в САЩ растат с 0,2 на сто след нулев ръст през февруари, но не оправдават очакванията на пазарите, които прогнозираха 0,4% повишение.

От друга страна бензиностанциите отчитат повишение в продажбите в размер на 0,9%, като се възстановяват от спада (-5,4%) миналия месец и по този начин отчитат най-големия скок от девет месеца.

Доманкинствата са харчили повече за строителни материали, стоки за дома и градината, както и за козметични продукти. Универсалните магазини отчитат и повече потребители като цяло. През февруари американците са харчили по-малко за дрехи и по ресторанти и кафенета.

Въпреки че продажбите на дребно представляват сравнително тесен показател за потреблението на домакинствата, те следват сходна динамика. Затова икономистите използват продажбите на дребно, за да направят изводи за състоянието на икономиката, където потреблението генерира около 70% от БВП.

Отделен доклад на Службата по трудова статистика сочи, че производствените цени се понижават с 0,1% през март както на месечна, така и на годишна база.

Последни новини
Още от Новини