Процедурата за концесия на Летище София се очаква да стартира в края на април

Министър Москов увери, че новият закон за концесиите няма да се отрази на процедурата

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Вероятно към края на април ще тръгне процедурата за концесия на Летище София. Това стана ясно от блиц контрола с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в ресорната парламентарна комисия, съобщава Investor.bg.

Първоначалните планове бяха процедурата да бъде обявена до края на март. Според Московски обаче имоти на летището са били с проблемни документи. Министерският съвет вече прие актуването им като държавни имоти и процедурата трябва да приключи до 10-на дни, обясни министърът. 

Според него приемането на нов закон за концесиите, което той анонсира наскоро, няма да се отрази на процедурата и няма да се чака приемането на закона. Министърът допълни, че в новия нормативен акт ще е заложено съществуващите концесии да може да се адаптират.

Пред депутатите Московски отново подкрепи въвеждането на тол таксите. Според него новата система за плащане ползването на пътищата ще балансира транспортния сектор и повече товари и пътници ще се насочат към железниците и пристанищата.

В отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Свиленски Московски изрази подкрепа за идеята специална камара на автомобилните превозвачи – по модела на камарата на строителите, архитектите и т.н., да администрира лицензите и разрешителните режими. Той подчерта, че предвид напрежението между отделните асоциации в транспортния сектор най-доброто решение е създаването на камара.

Последни новини
Още от Новини