Пет от големите американски банки се провалят при тест за криза

Те нямат надеждни планове за действие без използването на публични средства

JP Morgan Chase, Ню Йорк. Снимка: Peter Foley/Bloomberg JP Morgan Chase, Ню Йорк. Снимка: Peter Foley/Bloomberg

Пет от осемте най-големи американски банки не разполагат с надеждни планове за ликвидиране на свои дейности в случай на криза, без да използват публични средства, заявиха федералните регулатори в сряда, съобщава Investor.bg

Индивидуалните планове за действие, които бяха договорени съвместно от Федералния резерв (Фед) и Федералната корпорация за депозитно застраховане (Federal Deposit Insurance Corporation – FDIC), не са били надеждни в случаите с Bank of America, Bank of New York Mellon, JPMorgan Chase, State Street и Wells Fargo.

Изискването за индивидуален план за действие бе част от законодателство за реформа на Wall Street, нареченоDodd-Frank и прието в началото на финансовата криза 2007-2009 г., когато американското правителство вложи милиарди долари, за да не позволи на големите банки да фалират и съсипят американската икономика.

„FDIC и Фед са ангажирани с прилагането на задължителния мандат, според който системно важните финансови институции трябва да покажат ясно преминаване към организирана ликвидация в случай на фалит, което да не струва нищо на данъкоплатците“, каза председателят на FDIC Мартин Грунберг в съобщението.

„Днешните действия са значителна стъпка към постигането на тази цел“.

Нито една от осемте системно важни банки, които американското правителство смята за „твърди големи, за да се провалят“, не се е представила изключително добре при оценките. Всяка банка трябва да коригира проблемите си само ако двата регулатора заедно решат, че планът няма потенциала да проработи.

Само според FDIC планът, представен от Goldman Sachs, не е надежден, докато в същото време само Фед смята за ненадежден този на Morgan Stanley. Планът на Citigroup е преминал успешно проверките, макар че според регулаторите той също има някои „недостатъци“.

Последни новини
Още от Новини