ЕП ще разследва Панамските документи

Министърът на индустрията на Испания Сория е под натиск да подаде оставка

Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Европейският парламент се очаква да одобри в четвъртък, 14 април 2016 създаването на анкетна комисия за разследване на Панамските документи, съобщава Льо Монд. Решението трябва да се вземе на седмичното заседание на председателите на политическите групи в Стнасбург.

Зелените, които са особено активни в борбата с данъчните измами подкрепят идеята, както и социалдемократите, либералите и крайната десница. Консерваторите от Европейската народна партия не са против, пише френският ежедневник.

"Трудно е да се откаже политически, предвид световния скандал", каза анонимен представител на EНП пред Монд /който участва в разследването, довело до публикацията на Panama papers/.

 

Темата на седмицата

Темата за кой кой е в списъка /непубликуван изцяло/ на изтеклите документи от панамската компания продължава да е основната за световната преса и правителствата по света.

Карикатурата по-долу е от броя на Times в сряда.

 

 

Ще има ли още оставки

Министърът на индустрията на Испания, Хосе Мануел Сория е изправен пред призиви да подаде оставка заради съмнения за връзки с офшорна компания, спомената в изтеклите от правната кантора в Панама документи, съобщава Bloomberg.

В понеделник /11 април 2016/ Сория каза, че няма връзка с UK Lines, офшорка, регистрирана от Mossack Fonseca. Той каза, че името му е попаднало по грешка.

Името на брат му също се оказа в документите, за което най-напред съобщи сайтът El Confidencial.

Във вторник Сория призна, че покойният му брат е бил партньор в регистрирана във Великобритания компания със същото име. Делът му бил продаден след смъртта на баща му през 1990 и той нямал връзка с компанията, твърди Сория.

Досега правителството на Мариано Рахой подкрепя своя министър и отхвърля призивите за оставка.

 

Кой е продавачът

Според статия в The New York Times усложнения заради участие в офшорни дружества се създават и на пазара на изкуство.

Конкретният пример е колекция шедьоври на модернистичното изкуство, събрани от Виктор и Сали Ганц от Манхатън, продадена за 206,5 млн. долара от Christie's в Ню Йорк през 1997, която се оказва, че не е продадена от семейството им, а от британски финансист /Джо Луис/, който тайно я купил месеци по-рано и я продал "в нещо като партньорство с аукционната къща", пише американският вестник. Според него "бързата продажба като тази, ако не бъде обявена, е доказателство как на изкуството се гледа като на стока". Хората едва ли биха наддавали, ако знаеха, че произведенията не са събирани от двамата познавачи.

Последни новини
Още от Новини