Barclays няма вече да е главен спонсор на Висшата лига

Името на банката няма да стои пред името на Лигата

Английската банка Barclays вече няма да е основен спонсор на Английската висша лига, като името на финансовата институция няма да стои пред името на лигата, както досега – Barclays Premier League. Банката все пак остава спонсор на английското футболно първенство в ролята на официална банка на Висшата лига. Тарик Памджа от Bloomberg коментира темата.

Защо Barclays прекратява 15-годишното си спонсорство към Висшата лига, според което банката беше главен спонсор?

Дължи се две неща. Висшата лига расте с невероятни темпове и не счита, че има нужда от главен спонсор. Световното първенство по футбол, Олимпийските игри, Националната хокейна лига – всичко това са марки сами по себе си и не се нуждаят от главен спонсор. Името им говори само за тях. По отношение на Barclays, когато те подписаха договор с Висшата лига през 2001 – на доста ниска цена – те се опитваха да се разраснат по целия свят – в Азия, Африка и на пазарите в Европа. Някои хора може би не знаеха нищо за Barclays, но знаеха какво е Висшата лига на Англия. Barclays обаче отбелязаха спад и се фокусира върху основните си пазари – САЩ и Великобритания. Компанията плаща по 40 млн. паунда годишно, което е чудесно и всички знаят името ѝ, но тя вече няма нужда от това.

Barclays обаче ще продължи да има връзки с Английската висша лига. Тя ще бъде официалната банка на лигата. Следва ли Висшата лига ФИФА и Олимпийските игри в това да разчита на спонсори в отделни категории вместо на главен спонсор.

Да, освен банката Nike ще бъде официален спонсор за топките, EA Sports ще бъде спонсор за спортните технологии. Ще има официална бира на Лигата. Чрез тези 7 отделни сделки, които ще бъдат сключени могат да бъдат договорени 70 млн. паунда, което е с 30 млн. повече от получаваните до момента от Barclays.

И какво получаваше Barclays от този тип реклама – от това, че името на банката стои пред името на Висшата лига – Barclays Premier League? Свързваме Висшата лига с Barclays, но какви са ползите за компанията от това да бъде главен спонсор на Висшата лига?

Споменахте основната реклама, която е невероятна. По този начин името на банката достигна до всички страни по света. Има обаче и странични ползи. Висшата лига отбеляза толкова голям ръст – тя генерира около 3,5 млрд. паунда годишно и цялата сума трябва да бъде съхранявана в банка. Милиарди паунди от ТВ права трябва да бъдат превърнати в паунди. Barclays се занимава с всички валутни операции. Компанията извършва цялата тази банкова работа и тази работа също носи печалби.

Иронично е, че именно в сезона, в който Barclays прекратява договора си за главно спонсорство на Висшата лига, можем да станем свидетели на най-невероятния финал на сезона на първенството в историята. А вероятно и спрямо много първенства по света.

Може би не само във Висшата лига, а в историята на футболните първенства като цяло. Живеем в ера, в която се използват повече ресурси, повече пари от всякога. Всички най-добри футболисти са концентрирани в малко на брой отбори. От друга страна имаме Лестър, които преди около година бяха на дъното на класирането с футболисти, за които на практика никой не беше чувал. В момента те са на 3 победи от това да спечелят Висшата лига, което би било впечатляващо. Трудно можем да се сетим за нещо подобно в историята.

Последни новини
Още от Новини