Ще поскъпне ли още златото?

Крис Пауъл, секретар на Gold Anti-Trust Action Committee

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Крис Пауъл, секретар на Gold Anti-Trust Action Committee, коментира състоянието на пазара за злато, неговото влияние върху валутите и политиката на централните банки. Той разговаря с Енджи Лау в предаването First Up по Bloomberg TV. 

Какви са настроенията на пазарите с оглед на нивата, на които се намира златото?

Наблюдава се оптимизъм сега, Енджи, но мисля, че се дължи на факта, че секторът беше толкова дълго време под натиск, че сега изглежда всичко се повишава.

Добре. Какви са перспективите пред движението на златото от гледна точка на действията на Фед. Видяхме, че Федералният резерв смекчи тона си по отношение на следващо покачване на лихвените проценти?

Да, но трябва да имаме предвид не само Фед. Отрицателните лихвени проценти в световен мащаб също оказват влияние. Активите, които не се базират на златото, не носят доход. Трябва да намерите актив, който носи такъв. Когато отрицателните лихви оказват ефект върху толкова много валути, единствено безрисковите активи, базиращите се върху злато, запазват стойността си.

Добра вметка направихте за отрицателните лихви. Този въпрос може би се превърна в отегчителна тема за повечето икономисти, но отрицателните лихви преобладават в по-голямата част от глобалната икономика. Това означава ли, че те ще допринесат за едно устойчиво покачване при цената на златото?

Зависи от степента, в която централната банка интервенира. Към този момент съществуват много доказателства Енджи, според които САЩ и правителството на Китай интервенират на пазара на злато, за да поддържат ниска цената на фючърсите върху благородния метал. Китай придоби много физическо злато. Финансовите информационни агенции трябва да поставят определени въпроси пред централните банки и правителствата относно тяхната политика и намеса им на пазара на злато.

Добре, изглежда, че политиката ще бъде съсредоточена върху вътрешния пазар. Как това се свързва със златото или запасяването с него? Как се отразява на валутния пазар според Вас?

Централните банки винаги се опитват да потиснат цената на златото заради конкуренцията между собствените им валути. Това е определящо за лихвените проценти и за цената на държавните облигации. Златото е враг на централните банки. Видяхме, че поскъпването на метала беше ограничено с намесата на централните банки и правителствата на пазара на фючърси върху златото. Те се опитват да държат цената ниска и да подкрепят собствените си валути и държавни облигации. Имат законовото право да направят това, но ние не одобряваме ефекта, който има тази политика върху инвеститорите на пазара. 

 

Последни новини
Още от Новини