Плевнелиев очаква скоро протокола за реадмисия на бежанци

Президентът приветства споразумението между ЕС и Турция за справяне с бежанския поток

Снимка: МС Снимка: МС

Президентът Росен Плевнелиев изрази надежда, че скоро ще бъде подписан и ще влезе в сила двустранният протокол между България и Турция за реадмисия на бежанци. Това е един от акцентите от срещата между държавния глава и главния прокурор на Турция Мехмет Акарджа, който е на двудневно официално посещение в България, предава Investor.bg.

На „Дондуков“ 2 двамата са обсъдили състоянието и развитието на двустранните отношения и сътрудничество на всички нива, информират от прессекретариата на президента.

По време на разговора президентът приветства споразумението между Европейския съюз и Турция за справяне с бежанския поток. Държавният глава изрази надежда, че скоро ще бъде подписан и ще влезе в сила двустранният протокол между двете съседни страни за реадмисия.

Плевнелиев и Акарджа са единодушни, че единствено с обединените усилия на всички държави може да се противодейства на терористичните заплахи.

„Най-важното за успешното противодействие на тероризма е да бъдат пресечени финансовите потоци към терористичните организации и нашето сътрудничество с Прокуратурата на Република България по този въпрос е от особено значение“, каза от своя страна Мехмет Акарджа.

„След събитията в Сирия, Турция стана обект на бежанска вълна - ние подслоняваме бежанците, осигуряваме им медицинска грижа и образование. Днес на територията ни има близо 3 млн. бежанци, за които турската държава се грижи. На близо 30 хил. лица е наложена забрана да влизат в Република Турция, поради налични данни за съпричастност към терористични организации. Отделно от това, 3 500 лица са експулсирани от наша територия, по същите причини, като най-често те под формални предлози са правили опити да се присъединят като чуждестранни бойци в Сирия“, е посочил турският главен прокурор по време на срещата си с българския си колега Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов.

Министър-председателят е подчертал, че страната ни полага огромни усилия да противодейства на бежанския поток и трафика на хора. По думите му е необходимо задълбочаване на сътрудничеството между партньорските служби като част от мерките срещу тероризма и миграционния поток.

Последни новини
Още от Новини