Как инвестициите в застраховане могат да са хитри

Bima расте с 500 000 клиента месечно на пазар, където хората живеят с 2 долара дневно

Джим Рот, съосновател на Leapfrog Investments. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Джим Рот, съосновател на Leapfrog Investments. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Джим Рот, съосновател на Leapfrog Investments коментира етичното инвестиране в развиващите се пазари в интервю на Манус Крани в предаването Countdown на Bloomberg TV.

Винаги е толкова трудно да се ориентираш. Терминът „развиващи се пазари“ обхваща толкова широк диапазон от държави. Въведете ме в кухнята на Leapfrog. Защо компанията се фокусира толкова силно върху т.нар. „целеви инвестиции“? Зад Вашето разбиране за инвестиции в развиващи се пазари винаги стои някаква мисия.

Със сигурност. Това, което правим, е, че сме компания, която цели доходност, но има определена мисия и цел. От една страна се стремим да носим печалба на нашите акционери, но в същото време искаме да влияем позитивно на обществото. Това търсим в бизнесите, в които инвестираме.

 

Разкажете ни за инвестицията си в Bima. Компанията вече има 20 милиона клиента. 10% от всички потребители. Става дума за застрахователен бизнес. Естествено е, когато едно общество става по-зряло, то да си каже: „А сега да се подготвим за смъртта“.

Bima е изключителен пример за целева инвестиция с мисия. Това е бизнес, който използва мобилни телефони, за да продава застраховки. Расте с 500 000 клиента месечно. Това наистина е Юбер на застраховането. Генерирало е 20 млн. клиента за пет години и вече е обхванало 4% от населението на Бангладеш. В същото време предоставя възможност на хора, които обикновено живеят с по-малко от 2 долара на ден да имат застраховка „Живот“.

 

Вие показвате нагледно защо трябва да разбираш човека, за когото си женен. Това е валидно, както за корпоративното управление, така и за връзките. Когато погледнем към търговския подход на Bima, какво е предложението, което те правят, за да изберете да инвестирате при тях, вместо в друга застрахователна компания?

Когато търсим компания, в която да инвестираме, за нас е важно да споделяме едни и същи социални ценности с партньорите си. Доходите и целите са тясно свързани. Дадохте перфектния пример. Когато се жениш и споделяш едни и същи ценности, е много по-малко вероятно да стигнеш до развод. Един от най-големите рискове, когато се инвестира в развиващи се пазари е рискът, свързан с партньорската страна. Ако споделяте едни и същи ценности със своя партньор, можеш да управляваш този риск много успешно.

 

Публикували сме доста статии на тема рисковете в развиващите се пазари, по повод инвестициите в Бразилия, в Южна Африка и Индия. Може би ситуацията в Индия е малко по-различна, но в повечето случаи всичко опира до политика. Средата, в която се развиват нововъзникващите пазари е много сложна. На едната везна стоят династии, а на другата - доходността, към която се стремим. Когато погледнем политическия пейзаж в развиващите се пазари, ще видим, че стабилността е последното, на което можем да разчитаме.

Ние инвестираме на големи пазари, но има и много други възможности. Все още има огромен потенциал за ръст в някои от по-малките водещи пазари, но ние търсим мащаб и за това се фокусираме върху по-традиционните развиващи се пазари.

 

Най-голямата възможност за Вас очевидно е дошла в лицето на застраховането. Това е авангардът, но след застраховането накъде ще се насочите?

Виждаме огромни възможности в областта на здравеопазването. Това е следващият фронт, който виждаме. Това е сфера, в която има огромно търсене на всякакъв вид услуги, като се започне от болнично лечение, достъп до фармацевтични продукти и т.н. Това е изключително вълнуваща възможност за нас.

 

Когато говорим за развиващи се пазари, много често говорим за централните банки и за валутите. Кои са експозициите, които без съмнение носят риск за вас?

Начинът, по който мислим за суровини и за валути, е типичен за дългосрочен инвеститор. В края на краищата суровините, валутите преживяват пикове и спадове, но това, което се случва на развиващите се пазари...

 

Но волаталността на валутите може да повлияе дори и на дългосрочните инвестиции.

Така е, но по-широко погледнато философията е, че милиони хора живеят в бедност, но влизайки в средната класа... валутите могат да се движат нагоре-надолу, но истината е в демографията.

 

Последни новини
Още от Новини