Инфлацията във Великобритания с ръст

CPI индексът расте с 0,5% на годишна база през март

Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Инфлацията във Великобритания за март отбеляза ръст от 0,5% спрямо същия период на миналата година, надхвърляйки прогнозите на икономистите за ръст от 0,4%. Базисната инфлация, която изключва цените на енергийните ресурси и храните, достигна 1,5%.

Ръстът в цените, регистриран във Великобритания през март, е най-високият от 15 месеца насам, или от декември 2014. Повишението в цените се дължи донякъде на сезонни фактори и на почивните дни около католическия Великден, когато цените на пътуванията се увеличиха.

Очакванията към Английската централна банка (BoE) са тя да започне да вдига лихвите през следващата година. Въпреки повишението в инфлацията и достигането на стойност, която не е регистрирана от 15 месеца насам, тя остава далеч от целта на BoE за ръст от 2%.

„Очакваме инфлацията да продължи да расте в хода на годината“, коментира Фил Ръш, икономист от офиса на Nomura в Лондон.

Инфлацията в най-голямата европейска икономика – германската – достигна ниво от 0,3% през март, отговаряйки на очакванията на икономистите.

 

Последни новини
Още от Новини