Fitch понижи кредитния рейтинг на Саудитска Арабия

Американската агенция понижи кредитния рейтинг на петролното кралство от АА до АА-

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американската агенция Fitch понижи рейтинга на Саудитска Арабия, тъй като ниските цени на петрола продължават да взимат своите жертви, предаде Investor.bg.

В съобщение от вторник Fitch понижи кредитния рейтинг на петролното кралство от АА до АА-, предупреждавайки, че ниските цени на петрола, които според агенцията ще продължат още известно време, ще имат „сериозни негативни последици за фискалния и външния баланс на Саудитска Арабия“.

Саудитска Арабия е един от най-големите износители на петрол в света. Заради голямата зависимост на държавния бюджет от петролни приходи, страната изпитва сериозни затруднения заради срива на цените на петрола през последните няколко години – от $114 за барел през юни 2014 до около 43 долара за барел в момента на бенчмарка Брент.

Миналия месец рейтинговата агенция Moody’s прогнозира, че ръстът на реалния брутен вътрешен продукт в Саудитска Арабия ще се забави до 1,5% през 2016  и до 2% през 2017 – което е доста под растежа от 3,4% през 2015, а средните цени на петрола ще останат на ниво от $33 за барел през 2016 и $38 през 2017.

Коригирането на рейтинга идва преди срещата на 13 страни членки на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) и страни извън картела в Доха този уикенд. Целта на срещата е да се замрази добива на петрола с цел стабилизиране на цената на суровината.

Fitch добавя, че смята геополитическите рискове пред Саудитска Арабия за по-високи, отколкото пред останалите страни с рейтинг АА-.

„Напреженията между Саудитска Арабия и дългогодишния ѝ регионален конкурент Иран нарастват и се очаква те да продължат, макар че е малко вероятно да има пряка конфронтация. Военната интервенция на Саудитска Арабия в Йемен и Сирия показва по-голяма увереност във външната политика“.

 

Последни новини
Още от Новини