Alibaba с най-голямото си придобиване в чужбина

Компанията пое контрола над базираната в Сингапур Lazada Group

Рецепцията на Alibaba Group Holding Ltd. в Ханджоу, Китай на 13 октомври 2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Рецепцията на Alibaba Group Holding Ltd. в Ханджоу, Китай на 13 октомври 2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Alibaba Group Holding прави най-голямата си инвестиция в чужбина, сключвайки сделка за поемането на контрола над базираната в Сингапур Lazada Group. Този ход насочва китайския гигант в електронната търговия към пазара в Югоизточна Азия и по-близо до постигането на целта да бъде по-малко зависима от вътрешния си пазар.

Alibaba ще плати 500 млн. долара за нови акции в компанията и ще купи равни дялове от инвеститорите в нея, обяви китайската компания в изявление. Сред въпросните инвеститори се нареждат германската Rocket Internet, британската верига супермаркети Tesco и Investment AB Kinnevik, съобщава Investor.bg, цитирайки Bloomberg.

Китайската компания си проправя път към региона на прага на бум в онлайн пазаруването, след като бързо разрастващото се потребление на мобилни устройства и интернет увеличава потребителските разходи. Милиардерът и председател на Alibaba Джак Ма е поставил за цел поне половината от приходите на компанията да идват от чуждестранни пазари, като сделката с Lazada добавя нови възможности за продажби на дрехи и електроника в шест пазара в Югоизточна Азия.

Въпреки че Alibaba успя да постигне доминация на вътрешния си пазар на електронна търговия, тя продължава да е прекалено зависима от Китай, като основен двигател на нейния бизнес. Новата сделка изглежда като отклонение от досегашния органичен растеж на Alibaba в региона и насочване към нови територии, твърди Саемин Ан, управляващ партньор в Rakuten Ventures.

Въпреки че това е най-голямата сделка в чужбина на Alibaba до момента, гигантът вече е правил няколко големи придобивания. През 2015 г. тя пое пълен контрол над китайската видео услуга Youku Tudou, плащайки 5 млрд. долара.

Новата сделка оценява Lazada на 1,5 млрд. долара, обяви Rocket в отделно изявление. Тя продава 9,1% дял в Lazada и запазва други 8,8% за себе си.

Последни новини
Още от Новини