Пътят на Тръмп се напълни с препятствия

Ще се окаже ли Колорадо "препъни камъкът" по пътя на магнатът в недвижимите имоти към президентството?

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Републиканците от Колорадо са заети този уикенд, правейки по-трудно за Доналд Тръмп да премине границата от 1237 делегати до 7 юни, когато последните първични избори ще се състоят, пише Bloomberg View.

Първичните избори на Колорадо бяха на 1 март, но едва сега щатският клон на Републиканската партия се събира, за да избере 37-те делегати за националното събрание през юли. Тези делегати ще бъдат вързани за един кандидат ако обявят подкрепата си преди финалното гласуване. Ако не ще бъдат свободни да изберат кого да подкрепят. И с огромната пропаст между организационната некомпетентност на кампанията на Тръмп и солидното усилие от Тед Круз, последният доминира.

От 37-те делегати 21 биват избирани от седемте конгресионални района (по три от всеки), като останалите 16 са от целия щат. Поддръжниците на Круз вече обраха гласовете по райони, и по всичко личи, че ще вземе и останалите.

Очакваше се, че Колорадо ще бъде добра новина за Круз, но не и толкова добра. Експертният панел, събран от проекта FiveThirtyEight прогнозираше, че Тръмп ще спечели седем делегати в щата. Ако загуби, както и изглежда все по-вероятно, ще изостане от скоростта, която му е нужна, за да си осигури номинацията. Това ще му осигури максимум 1 175 делегати – с 62 по-малко за да спечели републиканската кандидатура за президент.

Дори и да събере 100% от делегатите в изборите, които се очаква да спечели, а именно Ню Йорк (който гласува на 19 април), както и в Кънектикът, Делауер, Мериленд, Пенсилвания и Роуд Айлънд (гласуващи на 26-ти) той ще прехвърли очакванията с най-много 40 кандидати.

И единствените други щати, където има известен шанс да надхвърли очакванията са Индиана и богатата на делегати Калифорния.

Затова, въпреки че Тръмп все още може да спечели до 7 юни, на него му свърши мястото за грешки. Той трябва да максимизира победите на 19 и 26 април в Североизтока, да спечели Индиана на 3 май и да спечели със много Калифорния на 7 юни.

Междувременно националната преднина на Тръмп спрямо Круз продължава да спада. Неговата кампания  е нетипично тиха откакто загуби в Уисконсин и тепърва ще видим какво ще стане с подкрепата му ако медийното внимания не е насочено към него. Разбира се, напълно възможно е да се възстанови – той все още се справя добре в Ню Йорк, но вземането на делегати  става все по-трудно за него. 

От Джонатан Бърнстийн

Последни новини
Още от Новини