Камерън обяви данъците си за 6г. назад

Декларирането на данните от британски премиер е прецедент

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания пред Даунинг стрийт 10. 15 март 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания пред Даунинг стрийт 10. 15 март 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британският премиер Дейвид Камерън публикува /чрез надъчната служба на Великобритания/ детайли за данъците, които е платил след 2009 в опит да тушира гнева около личните си финанси след като призна в четвъртък, че се е възползвал от офшорен фонд, основан от баща му, съобщи Bloomberg.

Документът от 4 стр., изготвен от лицензирана счетоводна фирма излезе в неделя, 10 април и показва заплатата на Камерън като министър-председател, доход от наем на жилище в Лондон и лихви от спестявания. За 6г. до април 2015 Камерън е платил 402 000 лири за доходи от 1,08 млн. паунда, показват данните.

"Както каза миналата седмица министър-председателят няма проблем министър-председателите и лидерите на опозицията да публикуват лична данъчна информация", съобщи офиса на Камерън. "Документът е "обобщение и обяснение на данъчните дела на премиера за период от 6г. - това са последната му година като лидер на опозицията и всичките му години като премиер".

Камерън обяви и създаването на комисия за разследване на документите, изтекли от правната кантора Mossack Fonseca в опит да поеме отново инициативата след като бе принуден да признае, че е имал дялове в офшорен фонд, свързан с баща му, Йън, който бе споменат в документите /Blairmore Holdings/.

Камерън бе обвинен в двуличие от лейбъристката партия и демонстранти на Даунинг стрийт в събота, защото нееднократно осъждаше компании и лица, избягвали плащането на данъци.

За пръв път министър-председател на Великобритания оповестява данъците си.

Може да има натиск над министри от правителството, включително канцлерът да си публикуват данните за платените данъци, съобщава ББС.

Камерън се надява въпросът скоро да бъде забравен с наближаване на датата за референдума за ЕС. Преди това ще има избори за 124 общински съвети през май, както и кметски избори в четири градове.

Уроци, от които да се поучим

Британските данъчни власти /HM Revenue and Customs/ вече откриха 2 млн. паунда от данъчни измами след 2010 и проверяват 700 връзки към офшорки в Панама, съобщи HMRC в неделя. Разследването ще се проведе заедно с Националната агенция за борба с престъпността /National Crime Agency/ и агенцията за борба с особено големи финансови нарушения /Serious Fraud Office/. Данъчните власти поискаха ICIJ да публикува данните си.

В събота на пролетната конференция на консервативната партия Камерън каза, че лошите връзки с медиите в последната седмица и фактът, че са му били нужни пет изявления, за да изясни връзката си с бащиния фонд са негова грешка.

"Не обвинявайте Даунинг стрийт 10 или съветниците, обвинете мен", каза той и бе аплодиран. "Знам, че трябваше да реша въпроса по-добре, знам, че трябва да си вземем урок и ще го направя".

Последни новини
Още от Новини