Полша против идеята за равно заплащане на местни и чужди работници от ЕС

Страната се стреми да блокира чрез съюз с други държави от ЦИЕ предлаганите промени от ЕК

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Полша се противопоставя на предлаганите от Европейската комисия (ЕК) промени за изравняване на заплащането на местни и външни работници и се надява да ги блокира чрез съюз с други страни от Централна и Източна Европа, предава Investor.bg.

Външните работници, които работят постоянно в една страна от Европейския съюз (ЕС), но са временно пращани в друга, са под 1% от трудово заетите в 28-членния съюз. Броят обаче им нараства през последните години и през 2014 те вече са 1,9 млн. души.

В момента работодателите не са длъжни да плащат на външните работници повече от минималната заплата в приемната страна, което води до твърде ниско заплащане и нелоялна конкуренция между фирми в зависимост от това дали наемат местни или външни работници.

През март ЕК предложи да се изравни заплащането на двете групи работници с аргумента, че това ще защити правата им и ще осигури по-справедлива конкуренция.

Близо половината от чуждестранните работници работят в строителния сектор. Практиката да се ползват външни работници е популярна и в сектора на услугите и във фабриките.

Сегашната система поставя в неизгодно положение по-богатите страни от ЕС, но страните с по-ниско заплащане в Източна и Южна Европа печелят от нея.

"Това е много лошо предложение, крайна промяна. Предложението е изцяло политическо, но ще има важни последствия за реалната икономика, като в най-лошия случай ще се сложи край на практиката да се ползват работници от други страни. Смятаме да го блокираме", казва полски дипломат.

Според него Варшава се стреми да създаде коалиция против предложението на ЕК, в която освен Полша да влизат още България, Румъния, Кипър, Словакия, Унгария, Чехия, Литва, Латвия и Естония.

Друг полски дипломатически източник също потвърждава, че Варшава се опитва да изгради блокираща група в ЕС.

Последни новини
Още от Новини