Британската икономика по пътя на най-лошото си представяне от 2012

Икономиката на Великобритания губи инерция на фона на забавянето на глобалния растеж и опасенията около потенциален Brexit

Британското знаме на фона на парламента в Лондон. 15 февруари 2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg Британското знаме на фона на парламента в Лондон. 15 февруари 2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Икономиката на Великобритания нараства с най-бавния си темп от три години насам през първото тримесечие на 2016, показва ново изследване на Националния институт за икономически и социални изследвания (NIESR), оповестено в петък, съобщава Bloomberg.

БВП на Великобритания нараства с 0,3%, забавяйки наполовина темпа си на растеж спрямо последното тримесечие на 2015, показват изчисления на NIESR. Това е най-лошото представяне на икономиката от четвъртото тримесечие на 2012, през което е отчетено свиване на БВП на страната.

NIESR публикува своите оценки, след като по-рано бяха оповестени данни, показващи разширяване на търговския дефицит на Великобритания до най-високото си ниво за последните 8 години и неочаквано свиване на промишленото производство през февруари. На фона на забавянето на растежа на глобалната икономика и опасенията около потенциален Brexit британската икономика изглежда губи инерция.

Индустриалното производство намалява с 0,3% през февруари, следвайки свиването от 0,2% месец по-рано. Данни на Националната статистическа служба (ONS) показват, че търговският дефицит се разширява до 13,7 млрд. паунда ($19 млрд.) през последните три месеца до февруари, с което бележи най-високото си ниво от първото тримесечие на 2008.

Слабите данни за международната търговия и промишленото производство през последните години засилват опасенията, свързани с нестабилността на британската икономика. Перспективите пред британската индустрия сега са дори по-мрачни, отколкото когато индийската компания Tata Steel оповести, че планира на продаде британското си стоманено подразделение, излагайки на опасност 40 000 работни места.

Данни на националната статистическа служба показват още, че промишленото производство спада с 1,8% на годишна база през февруари, като производството на желязна руда и стомана се свива с 38%, а производството на необработена стомана достига най-ниското си ниво от 2008.

Последни новини
Още от Новини