Арести в Белгия заради атентатите в Париж и Брюксел

Задържани са петима души в рамките на разследването на нападенията в Париж и Брюксел

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Един от заподозрените в атентатите в Париж от 13 ноември - Мохамед Абрини, е бил задържан в Брюксел заедно с още четирима души в рамките на разследването на нападенията в Париж и Брюксел, съобщи белгийската федерална прокуратура.

31-годишният белгиец от марокански произход Мохамед Абрини е бил арестуван вчера следобед в брюкселската община Андерлехт с още двама души, предаде Investor.bg

Освен връзката му със Салах Абдеслам, един от главните заподозрени в нападенията от 13 ноември в Париж, разследващите проверяват дали той е третият човек от бомбените атентати в летището на Брюксел "Завентем" на 22 март.

Властите в Белгия подозират, че той е мъжът с шапката, който се вижда на на записите от камерите на летището в Брюксел заедно с двете камикадзета.

Няколко часа по-рано белгийската полиция е задържала други двама души, един от които - Осама К. (според руската информационна агенция ТАСС пълното му име е Осама Крайем), може да е човекът, който се вижда на записите от камерите заедно с камикадзето от нападението в метрото в Брюксел. Атаката беше извършена малко след атентатите на брюкселското летище.

Другият задържан е представен като Ерве Б. М.

Осама К., по-известен с името Наим ел Хамед, е бил превозен в кола, наета от Салах Абдеслам на 3 октомври в германския град Улм.

Разследването се стреми да установи дали той е човекът, заснет в търговски център да купува саковете, в които са били пренесени бомбите за двойния самоубийствен атентат на летището в Брюксел.

Мохамед Абрини е оставил пръстови отпечатъци и ДНК на различни места, включително в апартамента в Скарбек, откъдето са потеглили нападателите на 22 март. Абрини е оставил следи и в автомобила, който е бил използван при нападенията в Париж. Заедно със Салах Абдеслам той е наел апартамент в Алфорвил, в околностите на Париж, където са се укривали нападателите.

"Разследването продължава много активно", коментира говорителят на белгийската прокуратура Тиери Вертс. Той допълни, че на този етап не може да даде повече подробности.

Последни новини
Още от Новини