UBS вижда голям риск от загуби при петрола

Трябва да наблюдаваме Русия и Иран, смята стратегът Рамин Накиса

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Рамин Накиса, глобален макро стратег в UBS, коментира пред Bloomberg очакванията си за движението на петрола и възможностите за инвестиране. 

Манъс Крани, Bloomberg: Срещата в Доха и производството в САЩ - двете неща се сблъскват някак си. Кое е по-важното според вас – замразяването на производството или спадът на американското производство, което според експертите ще се свие с половин милиард барела тази година?

Рамин Накиса, глобален макро стратег в UBS: Производството в САЩ ще бъде намалено. Размерът на запасите в страната спадна значително. Трябва да наблюдаваме и Русия, където производството нараства, както и Иран, който след вдигането на санкциите, също ще увеличи производството на петрол. Миналата седмица принцът на Саудитска Арабия обяви, че ще намали производството, ако и Иран го направи. Според мен вероятността от споразумение е доста слаба и има големи рискове за петрола оттук нататък. Почти сме достигнали средносрочната цел, в края на годината ще видим промяна в свръхпроизводството, но това ще отнеме известно време. Eто защо в момента не държим активи, които имат пряка корелация с петрола.

Манъс Крани, Bloomberg: Това ни връща към темата, която обсъждахме преди малко. Говорейки за високата доходност в САЩ, какви са очакванията ви за дефолт?

Рамин Накиса, глобален макро стратег в UBS: Според нас ще се удвои, ще стане над 4%. Сега е на доста ниски нива.

Манъс Крани, Bloomberg: Добре, значи всички пътища ни водят към петрола нали така? Нека видим графика за доходността в Европа и САЩ, защото вие казвате, че високата доходност в САЩ е силно повлияна от петрола. В Европа това не се вижда така осезаемо. Кажете ни повече за наблюденията си върху този специфичен въпрос.

Рамин Накиса, глобален макро стратег в UBS: Така е и освен това смятаме, че корелацията с петрола е само едната страна на монетата. Кредитното качество също има значение. Сумата на облигациите с висока доходност CCC в САЩ е два пъти повече, отколкото на тези в Европа. Ако видим и промяната при рейтинга – в САЩ има спад миналата година, а в Европа започна да се вижда подобрение. Въпросът сега, след това 40-процентно рали, което видяхме е, че ако петролът се стабилизира около 40 долара за барел, попътен вятър ще подкрепи високата доходност в Европа. Вижте също качеството на кредитиране в Европа или размера му– то се увеличава, докато в САЩ кредитните условия се затягат. Сравнете данните за кредитирането на ЕЦБ и Фед – отново ще видите това разминаване – затягане в САЩ и разхлабване в Европа. Според нас това са ключовите двигатели на високата доходност в Европа през следващите 6 месеца. 

 

Последни новини
Още от Новини