Шри Ланка търси инвестиции

Рави Карунанайке, министър на финансите на Шри Ланка

Храмът Sri Dalada Maligawa в Шри Ланка, 4 януарир 2016. Photographer: Kuni Takahashi/Bloomberg Храмът Sri Dalada Maligawa в Шри Ланка, 4 януарир 2016. Photographer: Kuni Takahashi/Bloomberg

Рави Карунанайке, министър на финансите на Шри Ланка за реформите в страната. Интервю за Bloomberg.

 

Заемът от МВФ смятате ли, че е повратен момент за икономиката, която се самоизолира в последното десетилетие. Ще бъде ли един от стълбовете за растежа на икономиката?

Определено ще бъде много важна подкрепа. Не е най-важният, но е факторът на доверието на МВФ, който определено показва Шри Ланка в по-добра позиция.

 

Какви са условията и кога ви трябва, какво означава за валутата и фундаментите, които трябва да поставите?

 

Честно казано, преговорите се водят в момента в Шри Ланка. Започнаха точно когато пристигнахме. Екипът дойде в Шри Ланка и премиерът се върна от Китай, за да проведе последните преговори.

В понеделник ще имаме одобрение.

 

Очаквате ли до понеделник да имате одобрение?

Нашите намерения са да сме приключили преговорите в понеделник. Различията са малки, но са дълбоки и затова трябва да им се обърне внимание.

 

Икономиката на Шри Ланка понесе редица шокове и инвеститорското доверие към вашата страна съответно се промени. Имаше поредица от намаляване на рейтинга. Сега се надявате нещата да започнат да се оправят. Да повишите рейтингите.

Честно казано от 2015 имаме фискална консолидация, финансовата дисциплина се подобрява. Всички случаи на корупция са вече в миналото.

Ние очакваме инвеститори в Шри Ланка.

Междувременно идва крайният срок за плащане на дълга. Проблемът не е как да продължим. Това е пътят.

Затова последното плащане ни е проблемно. Понижението на рейтинга от Fitch просто е факт. Индия с има процес на одобрение. Сигурен съм, че ще стане скоро.

 

Интересно е, че казвате как корупцията е в миналото, защото знаем от други случаи като Филипините и Китай, че това е дълбоко вкоренен манталитет, който трябва да се промени. Очаквате за година и половина да направите икономически преход. Има много работа. Това е политически разделена страна в исторически план. Имате много структурни и конституционни реформи да приемате. Само за година и половина ще ги направите ли?

Да, защото двете най-големи партии работят заедно, ръка за ръка. Имаме правителство на националното единство. Имаме готовност, остава само да действаме заедно. Затова казваме, че ще стане за година и половина.

Ще видите, че по-голямата част от законите вече се подготвят.

Между май и юли всичко ще бъде готово.

 

Новите администрации винаги се опитват да променят икономиката. Но има много малко време, инвеститорите не са особено търпеливи. С това искам да кажа, че трябва да сте много бързи, за да капитализирате от остатъците на добра воля за Шри Ланка.

Определено го правим. Не искаме да си играем с фактора доверие. Искаме само да заложим на него. Да кажем - ето, обещахме и сме готови.

 

Кога очаквате отново да пуснете нови облигации?

В края на април..

 

От колко средства имате нужда - под или над 4 млрд. долара? Какви облигации ще емитирате?

Всякакви облигации, защото както казах имаме публичен дълг от почти 8,5 трлн. Сега искаме краткосрочните облигации с висока лихва да бъдат конвертирани в дългосрочни с ниски лихви. Това правим.

Много сме предпазливи с доверието на всички.

Излизаме на финансовите пазари и търсим необходимата стабилност.

 

Кризата отдавна е тема в Шри Ланка. Страната излизаше от една, за да влезе в следващата. Какво казвате на инвеститорите за тази история с дълга, корупцията и лошото управление.

Ако миналото е било добро, бъдещето е още по-добро. Защото ако сте успели да оцелеете при всички проблеми, днес тях вече ги няма. Затова казвам - елате в Шри Ланка и погледнете страната с други очи.

Защото не че не можете да спрете корупцията. Въпросът е дали искате да я спрете. Дали искате ефективност или не.

Точно това следят президентът, министър-председателят и самият аз.

Последни новини
Още от Новини