Китайските валутни резерви с неочакван ръст

Първи ръст от 5 месеца насам

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Валутните резерви на втората по големина световна икономика – Китай – отбелязаха неочакван ръст от $10,3 млрд. през март. През миналата година и през първия месец на 2016 те бележеха сериозни спадове заради усилията на Китайската народна банка да подкрепи юана, продавайки част от валутните си резерви и изкупувайки юани. Ето какво каза Том Маккензи от Bloomberg по темата:

Не го очаквахме. Икономистите прогнозираха спад от $6,3 млрд. в китайските валутни резерви през март. Всъщност обаче резервите нарастват с $10,3 млрд., което е първият ръст от 5 месеца насам. През февруари станахме свидетели на почти $29 млрд. спад в резервите, докато през януари спадът достигна почти $100 млрд. Към март общият обем на китайските валутни резерви достига $3,21 трилиона. Това ще облекчи част от притесненията, че китайските власти ще бъдат принудени да бръкнат още по-дълбоко в резервите, за да подкрепят юана.

А ето и причините, поради които виждаме обръщане на тренда. Един от елементите са капиталовите контроли. Правителството увеличи усилията си, насочени към ограничаване на изтичанията на капитали. Имахме ясно послание от Китайската народна банка, която каза, че по-нататъшно поевтиняване на юана не стои на дневен ред. Това също помогна, както разбира се и по-мекият тон на Фед и по-слабият щатски долар. През последните 2 месеца юанът поскъпна спрямо долара.

Анализаторите обаче имат и предупреждение. Те казват, че по-агресивен тон от страна на Фед може да направи обръщането на тенденцията краткосрочно.

 

Последни новини
Още от Новини