Да намериш възможност във волатилна среда

Джим Макоан, главен изпълнителен директор на Principal Global Investors

Изглед от Федералния резерв Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Изглед от Федералния резерв Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Джим Макоан, главен изпълнителен директор на Principal Global Investors, коментира растежа на американската икономика, паричната политика на Фед и къде вижда възможности. Той разговаря с Енджи Лау в предаването First Up по Bloomberg TV.

Чухме ръководителите на Фед. Всички те на практика предупреждават за опасенията пред растежа на глобалната икономика. Чухме това и от Лагард. МВФ вероятно ще понижи прогнозата за растежа на световната икономика през следващата седмица. Всички опасения са свързани с този риск. В този смисъл, като инвеститор и стратег, какво ще направите?

Съгласен съм с опасенията за растежа на глобалната икономика. Но преди всичко съм съгласен с гуверньора на Фед Джанет Йелън, която каза, че това е икономика, която расте със стабилен курс, а не икономика с балони. Мисля, че потенциалният темп на растеж на американската икономика през следващите 1-2 години ще бъде около 2% годишно, с което ще изостане спрямо историческите си нива, но ще отчита добро представяне от гледна точка на глобалната картина. Този темп на растеж ще бъде достатъчен, за да подкрепи благосъстоянието на трудоспособното население в страната. Проблемът с капиталовия пазар се състои най-вече в това, че перспективите пред развитието на големи пазари като Европа, Япония, Китай се забавят. Това създава несигурност. Корпоративните печалби през първото тримесечие на годината вероятно няма да бъдат много добри. Свикнахме на тенденция, при която печалбите надхвърлят очакванията. Очаквам малко по-разочароващи данни за печалбите през първото тримесечие, които ще бъдат оповестени през следващите 3-4 седмици. Ако се случи това, пазарите ще се върнат на нивата, които достигнаха вчера.

Да, мога да предложа защо чухме тези смекчени коментари от страна на Фед и протокола на Фед, обяснявайки защо в момента гледат на глобалните пазари, докато преди бяха наистина фокусирани върху местната икономика.

Както казах коментарът на Джанет Йелън е много интересен на фона на глобалната перспектива. В основата си, ако разбирам правилно нейното изказване, тя посочи, че паричната политика в САЩ ще бъде водена в зависимост от начина, по който се представя американската икономика, но перспективата пред глобалната икономика също може да има отражение върху нея. Това е много ясно изявление що се отнася до начина, по който ще действат. Техният мандат се опира до икономическото развитие на САЩ и мерките, които ще предприемат. Въпреки това обаче американската икономика е отворена икономика и изпитва ефектите от развитието на международните пазари. Мисля, че това също трябва да се добави към факторите, които ще забавят вдигането на лихвените проценти. Не очаквам действия в посока повишаване на лихвите през първото полугодие и според моята оптимистична прогноза Фед ще вдигне лихвената ставка с около 50 базисни пункта след 1 година. Това ще бъде съвместимо със скромния темп на нарастване на икономика в контекста на трудностите пред глобалната икономика, които очертахте.

Вие сте предпазливо бичи или агресивно мечи настроен?

Аз съм предпазливо бичи настроен. Моята стратегия на американския пазар на акции е купувай, когато има спад, но остани фокусиран върху печалбите на вътрешния пазар. Печалбите на международния пазар ще продължат да страдат с оглед на прогнозите за забавяне на глобалната икономика. Но ако се фокусирате върху печалбите на вътрешния пазар, ще видите най-сигурно растящата икономика в света въпреки десетките проблеми в Европа и президентските избори в САЩ. Има фактори, които могат да повлияят негативно, но вероятно няма да се случи. Най-вероятно това ще работи позитивно за САЩ.

 

Последни новини
Още от Новини