Brexit не е най-голямото притеснение на трейдърите

Данъкът върху финансовите трансакции притеснява трейдърите повече от Brexit

Британският флаг и знамето на ЕС. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Британският флаг и знамето на ЕС. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Налице е по-голяма заплаха за финансовите пазари от евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз (Brexit), пише Bloomberg.

10 държави членки на ЕС разработват данък върху финансовите трансакции, като за трейдърите на континента перспективите от него са толкова ужасяващи, че една фирма от Холандия вече е изготвила план за непредвидената ситуация, като може да се премести или във Великобритания, или в Швейцария.

Един от най-големите електронни маркет мейкъри в Европа - Flow Traders NV, заявява, че ще трябва да премести централата си, ако холандските власти приемат данъка, предаде Investor.bg

Евентуално британско решение за напускане на ЕС обаче може да донесе ползи на Flow Traders, защото ще нарасне волатилността. Брокерите, занимаващи се с високочестотна търговия, обикновено се радват на ръст на печалбите, тъй като пазарните вълнения водят до по-висок оборот.

Германия и Франция настояват най-много за въвеждането на данък върху търговията с финансови инструменти в ЕС. 10-те държави членки си дадоха срок до юни да постигнат съгласие за това как ще работи данъкът върху финансовите трансакции.

Въпреки че Холандия не е една от 10-те страни, съгласили се да въведат данъка, трейдърите в страната могат и да не се разминат с него в зависимост от развоя на парламентарните избори догодина.

Текущото холандско правителство няма намерение да налага данъка насила, коментира говорителят на Министерството на финансите на Холандия Бюке Бергсма.

Холандия е една от най-развитите държави в Европа за частните пенсионни фондове. Според Бергсма в края на краищата данъкът върху финансовите трансакции може да се окаже един вид налог върху пенсиите. Тъй като предложеният данък ще бъде преразпределен по равно между правителствата, които решат да го прилагат, обикновените холандци могат да си помислят, че техните спестявания за пенсии могат да бъдат използвани за субсидиране на публичните разходи в страните, в които по-малко хора получават пенсии.

Освен това планираният данък ще удари групата на високочестотните брокери - Flow Traders, IMC BV и Optiver, например, които оперират извън Амстердам. Градът, който дълго време бе център на търговията с опции, през последното десетилетие се разви до европейски хъб за търговия с алгоритми.

Въпреки че Flow Traders приема данъка като риск, от компанията са сравнително по-спокойни относно евентуален Brexit след референдума на 23 юни.

От началото на новото хилядолетие търговията с помощта на компютри нарасна и набра популярност в развитите пазари по света. Докато съвременните пазари разчитат на високочестотна търговия, фирмите, които правят бързи поръчки, са обвинявани за нарастващата пазарна нестабилност.

Последни новини
Още от Новини