В ЕБЦ обсъждали по-сериозни понижения на лихвите през март

Обсъждани са и изключванията на депозити от негативните лихви

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Централните банкери от ЕЦБ са обсъждали по-сериозни понижения на лихвите, както и изключване на някои депозити от негативните лихви на срещата си през март. Това показа протоколът от срещата на банката.

По отношение на негативните лихви повечето членове на Управителния съвет на ЕЦБ са били съгласни, че понижение на депозитната лихва с 0,1% е достатъчно засега, но това „не изключва възможността и перспективите за още понижения, ако те са оправдани“.

Изключването на депозити от влиянието на негативните лихви по подобие на Япония не е било прието, заради „съмнения около сложността на подобна система от оперативна гледна точка и имайки предвид, че има малко доказателства за негативни странични ефекти“.

По-рано днес ЕЦБ за пореден път изрази готовността си да действа, като вицепрезидентът на банката Витор Констанцио каза в Брюксел, че ЕЦБ е готова да направи „каквото и да е необходимо“, за да върне инфлацията до целта от 2%.

 

Последни новини
Още от Новини