Перспективите пред движението на китайския юан

Пол Макел, валутен стратег на HSBC за развиващите се пазари

Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Пол Макел, валутен стратег на HSBC за развиващите се пазари, коментира песимистичните нагласи на инвеститорите спрямо китайския юан и перспективите пред движението на валутата. Той разговаря със Стивън Енгъл в предаването First Up по Bloomberg TV. 

Джулия говори за преекспонирания песимизъм по отношение на юана и свързаните с това нагласи за покупка на хонконгската борса. Смятате ли, че наблюдаваме твърде песимични нагласи спрямо китайската валута след волатилността, на която станахме свидетели?

Мисля, че от началото на годината песимизмът значително намалява, което се дължи на три фактора. Първо, политиката, която въведе Китайската централна банка с оглед на това, което се случи с валутните резерви. Второ, по-добрият начин на комуникация на Китайската централна банка. Чухме изявлението на гуверньора на централната банка през февруари, както и коментарите му пред лидерите на Г-20, което беше успокоително за пазарите. И не на последно място – на Фед. Валутният пазар се влияе много по-различно от Фед тази година. Мисля, че това е основният фактор в момента.

Въпреки това те бяха доволни от  по-уклончивите коментари от страна на Фед, които отслабиха долара и забавиха изходящите потоци.

Да, но аз също така мисля, че сигналите, които изпраща Фед са много интересни през последните 6 месеца. Откакто всъщност те говорят открито за Китай като фактор, как трябва да действат спрямо него и как юанът влияе косвено на политиката на Фед. Да, сигналите от страна на Фед помогнаха Китайската централна банка да стабилизира ситуацията. Това е позитивно. Фед подпомогна това, но валутата ще остане под натиск и ще продължи да поевтинява.

И може да предположим, че ще има по-голяма волатилност?

Да, може да очакваме по-голяма волатилност. Смятам, че гуверньорът Джоу Сяочуан заяви ясно в средата на февруари, че ще бъдат гъвкави що се отнася до това кога да позволят допълнителна волатилност при валутния курс. Те не искат да предизвикат твърде висока волатилността на глобалните пазари. Те искат тази политика да продължи, но не искат да добавят допълнителен натиск и да засилят песимизма.

Видяхме оценки на Bloomberg Intelligence, според които отливът на капитали достига $1 трлн. през изминалата година. Какво означава това и как може да бъде прочетено от гледна точка на загубата на доверие?

Мисля, че изтичането на капитали определено ще продължи на фона на либерализирането на капиталовата сметка. В този смисъл това е нормално. Има различен тип капиталови отливи. Един от тях е т.нар. отлив на „горещи пари“, което e свързано в по-голяма степен с намаляването на задлъжнялостта на местните компании. Тази тенденция ще продължи. В резултат на това обаче ще видим промяна в структурата на изходящите потоци. Можем да видим ръст на ПЧИ. Освен това, има изобилие от заглавия, че китайските компании се впускат в операции по сливания и придобивания. Можем да видим повече от това в бъдеще.  

 

Последни новини
Още от Новини