Индия с предупреждение за паричната политика

Гуверньорът Раджан притеснен за количествените облекчения

Рагурам Раджан, гуверньор на Индийската централна банка. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Рагурам Раджан, гуверньор на Индийската централна банка. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Гуверньорът на Индийската централна банка е притеснен за безкрайността на количествените облекчения, като поднови критиките си за неортодоксалната парична политика в развития свят. В интервю за Bloomberg Рагурам Раджан каза, че ситуацията не е стабилна и растежът е единственият лек.

„Не мисля, че ситуацията е стабилна. Или се нуждаем от по-силен растеж, или от това да разпознаем ограниченията пред паричната политика и бавно, бавно, не казва, бързо, да се върнем към нормални нива по света. Ако всеки път, когато централна банка започне да нормализира паричната политика си казва: „Не, не, валутата ще поскъпне, ще има нестабилност, трябва да се върнем назад“, ще останем така дълго време“, коментира Раджан.

Гуверньорът на централната банка поиска нов набор от международни правила през миналия месец за оценка на паричната политика, които включват използването на цветни кодове за оценка от каква полза са мерките за световното благосъстояние. Те трябва да разделят паричната политика в три групи – зелена, оранжева и червена, в зависимост от ефектите си върху икономиката на страната, на останалите страни по света и на финансовата стабилност.

През седмицата Индийската централна банка понижи основния лихвен процент с 0,25% до 6,5%.

 

Последни новини
Още от Новини