Четвъртият най-богат в света залага на Испания

Мексиканецът Карлос Слим увеличава инвестициите си в страната

Милиардерът Карлос Слим. Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg Милиардерът Карлос Слим. Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Мексиканският милиардер Карлос Слим увеличава инвестициите си в Испания, където залози са направили и други милиардери като Джордж Сорос и Бил Гейтс. Слим залага на възстановяване на имотния сектор в страната.

Карлос Слим е четвъртият най-богат човек в света със състояние от $56,3 млрд. Пред него по богатство са само Бил Гейтс ($84,6 млрд.) Амансио Ортега ($70,7 млрд.) и Уорън Бъфет($66,7 млрд.) От началото на годината богатството на Карлос Слим се е увеличило с $4,1 млрд. Интересно при Слим е, че богатството му е много диверсифицирано.

Той направи инвестиции в строителни компании като барселонската Fomento de Construcciones & Contratas (FCC) и мадридската Realia Business. След като придоби дял от над 30% в FCC, което се е случило в началото на март, Карлос Слим излезе с предложение за цялостно придобиване на компанията – нещо, което е необходимо според испанското законодателство. Предложението на Слим е за 7,60 евро на акция

76-годишният Слим е известен с това, че се възползва от понижената оценка на дадена компания преди да инвестира в нея. Той изглежда вижда възможност за силно възстановяване на испанската икономика, чийто имотен пазар се срина по време на Световната финансова криза, оставяйки излишък от 1,4 млн. жилища. Испания регистрира най-високия си икономически растеж от 8 години през 2015, представяйки се по-добре от останалите икономики от еврозоната. Инерцията се запази и през първото тримесечие на годината, като икономиката на странаната е нараснала с 0,7% по предварителни данни, движена от потреблението на домакинствата. Очакванията са испанската икономика да продължи да се представя по-добре от останалите в еврозоната:

Очакванията за ръста на БВП в Австрия, Белгия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Португалия и Испания:

 

Когато Слим инвестира тук за първи път, строителството и недвижимите имоти бяха близо до дъното си; сега той залага на възстановяване“, каза Карлес Вергара, професор по финансов мениджмънт в IESE Business School в Барселона.

Мадрид е бил петият най-активен имотен пазар в Европа през 12-те месеца, приключили през октомври, като обемът на транзакциите на пазара е достигнал 5 млрд. евро.

Нивото на БВП на глава от населението в Испания скочи до най-високото си ниво от 7 години насам през 2015, надхвърляйки 23 хил. евро през 2015.

През март пък композитния PMI индекс скочи до 55,1 пункта, което е по-добро представяне спрямо останалите страни от еврозоната.

Предизвикателствата

Предизвикателствата пред страната идват най-вече от политическата сцена. Потребителското доверие в Испания стигна 14-месечно дъно през март, тъй като потребителите са несигурни заради вероятността от нови избори, ако не бъде формирано правителство до 2 май. Новите избори ще се проведат на 26 юни, ако се стигне до такова развитие на нещата.

През 2015 Испания за пореден път не успя да изпълни целта си за бюджетния дефицит, като вместо 4,2% достигна 5,2%. През 2016 Испания отново вероятно няма да успее да понижи дефицита си под границата от 3%.

Последни новини
Още от Новини