Банките в еврозоната трябва да се въздържат от плащане на дивиденти

Банката за международни разплащания препоръчва заздравяване капитала на банките и финансиране на нови кредити

Снимка: Gianluca Colla/Bloomberg Снимка: Gianluca Colla/Bloomberg

Банките в еврозоната трябва да бъдат окуражавани да задържат повече от своите печалби, вместо да плащат дивиденти, за да заздравят капитала си и да финансират нови кредити. Това заяви ръководителят на отдел „Анализи“ в Банката за международни разплащания (БМР) Хун Сонг Шин, предава Investor.bg.

Еврозоната се бори със слабия икономически растеж и вялото кредитиране от години, а банките се оплакват от увеличаващите се капиталови изисквания, които ограничават възможностите за повишаване на кредита.

Според Шин е в публичен интерес за банките да задържат по-голяма част от печалбите си, защото по-добре капитализираните компании могат да се финансират по-евтино, а оттам – ще бъдат в по-добра позиция да отдават кредити.

В периода 2007-2014 банките в еврозоната раздадоха 196 млрд. евро под формата на дивиденти, или близо 43% от печалбите си, сочат данни на БМР за 90 банки, опериращи във валутния блок.

Това означава, че не са успели да използват напълно „най-важния си източник“ на капитал – своите неразпределени печалби, коментира Шин.

Испански, френски и италиански банки в тази група отделиха повече за дивиденти, отколкото са заделили като неразпределена печалба.

„Банките платиха значителни дивиденти, дори в тези региони, в които банково кредитиране може да не е достатъчно, за да подкрепи възстановяването на икономическата активност след кризата“, заяви Шин пред представители на Европейската централна банка и икономисти във Франкфурт.

Коментарите му са базирани на проучване на БМР, публикувано в четвъртък, което показва, че увеличение на съотношението между банковия капитал и общите им активи с 1 процентен пункт води до намаление на разходите за финансиране с 4 базисни пункта и увеличаване на кредитирането с 0,6 процентни пункта.

Банковите регулатори от ранга на ЕЦБ имат правомощията да спрат банките да плащат дивиденти, бонуси и определени облигационни купони, ако техният капитал падне под регулаторния минимум.

Инвеститорите обаче се опасяват, че пропускането на плащане може да накърни достъпа на банките до финансовите пазари. Това се случи по-рано през годината, когато акциите и конвертируемите облигации на няколко банки, включително и на германската Deutsche Bank, бяха подложени на разпродажби заради притеснения относно техния капитал.

В своята реч Шин също така каза, че отрицателните лихви на централните банки обезкуражават кредитирането, като потискат маржа между лихвата, която банките дават по кредитите, която се смъква успоредно с основната лихва, и лихвата по депозитите, която рядко пада под нулата.

„Банковите лихви по кредитите ще намалеят дори ако депозитните лихви не се понижат, което притиска кредитните маржове и обезкуражава банките да кредитират“, каза той

Последни новини
Още от Новини