САЩ отбелязват напредък, но ИДИЛ е опасна

Интервю на държавния секретар на САЩ Джон Кери за Bloomberg

Джон Кери, държавен секретар на САЩ на конференцията по енергетика на Bloomberg /BNEF/ в Ню Йорк, 5/4/2016.  Photographer: Michael Nagle/Bloomberg Джон Кери, държавен секретар на САЩ на конференцията по енергетика на Bloomberg /BNEF/ в Ню Йорк, 5/4/2016. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg

Държавният секретар на САЩ Джон Кери за напредъка и новите методи в борбата с Ислямска държава и мерките, които европейските страни трябва да вземат за повече безопасност. Интервю за Дейвид Уестин от "Bloomberg Markets" на 5 април 2015 по време на конференцията по енергетика Bloomberg New Energy Finance (BNEF) Future of Energy в Ню Йорк.

 

Съобщава се за напредък на бойното поле - като територии и жертви, включително сред висшето командване на ИДИЛ. Този напредък отразява ли се на отлива на европейци и американци, които отиват в Сирия да се бият за Ислямска държава?

Да. Има намаление на броя, но потокът не е спрял съвсем.

Все още има хора, които заминават, но са по-малко отпреди.

Правим все по-ефективни стъпки към намаляване на проблемите и за повече ефект върху решенията, които хората вземат.

Имаме много хора, които започват да достигат до ислямския свят с посланията си с цел да противостоят грешния наратив на Ислямска държава и да покажат на хората каква е реалността.

Едва вчера 50 членове на ИДИЛ бяха екзекутирани в Ракка. Предполагаме, че това е в резултат на опита им да напуснат организацията или защото вече не са вярвали на това, което им говорят там.

Това става, ако се опитвате да излезете - убиват ви. Всъщност вие сте техен затворник.

Виждаме все повече случаи на бойци, които се опитват да дезертират от бойните си постове. Дори когато командирите им дават заповед да се бият.

Затова смятаме, че имаме напредък, но ИДИЛ все още е заплаха. Все още има хора, които пристигат в страната.

Ще трябва да продължаваме да сме бдителни и да поемаме инициативата още известно време.

Но ще победим и унищожим Ислямска държава. Няма съмнение.

 

Споменахте за ефективното използваме на социалните медии от ИДИЛ. Какво правите по този въпрос и как измервате напредъка си в тази област?

Защото работим по оценка на метриката си. Имаме ефективна група от центрове в Абу Даби в ОАЕ например. Те отвориха център с арабско говорящи духовници, специалисти, хора, които ползват социалните медии и активно се борят срещу фалшивите послания на ИДИЛ.

Саудитците отвориха също голям център, който ще привлече религиозни лидери от цял свят, за да разказват за истинския ислям.

Факт е, че Ислямска държава владее изкуството на презентацията в социалните медии, на което първоначално не обръщахме внимание.

Сега работим в това отношение и все повече хора научават повече за живота, който фалшивите им халифи предлагат.

 

В навечерието на атентатите в Париж и сега в Брюксел бяха изразени някои съмнения в адекватната координация и сътрудничество между европейските органи за сигурност. Какво се прави за подобрението им?

Много усилия се полагат. Дори и преди атентатите в Брюксел ние имахме екип, наречен Група за проучване на чуждестранните бойци. Те отидоха в Брюксел, за да работят с властите там и да се опитат да проучат дали няма някакви пропуски и къде трябва да се положат повече усилия.

Имахме редица срещи, които бяха насрочени преди атентатите, за този месец.

Има много неща, които европейците трябва да направят.

Казахме им.

Трябва да започнат да записват имената на пътниците в самолетите и да ги вкарват в система.

Трябва да имат ранен достъп до скрийнинг система за някои от тях.

Така можем да работим по-добре.

Европа не е стигнала САЩ и останалите страни по света по въпроса на проследяването. Те имат опасения за не нарушат личната свобода. Ние ги уважаваме.

Но мисля, че се научиха като нас, в Америка с 11 септември, че трябва да се вземат някои предпазни мерки, да се даде малко в името на безопасността.

 

Това ли липсва в европейската сигурност и предизвиква евентуална опасност за сигурността в САЩ? Защото хората могат да дойдат от Европа в САЩ, без да са били достатъчно проверени в Европа? Каква заплаха създава това за САЩ? Има проблеми със сигурността в Европа, които може да бъдат изнесени в чужбина.

Да, но ние сме една от най-проверяващите страни. Много по-трудно е да влезете в САЩ от Сирия, отколкото от Сирия в Европа.

 

Вижте интервюто.

 

Последни новини
Още от Новини