Pfizer и Allergan официално се отказаха от сливането

Мегасделка във фармацевтичната индустрия няма да има

Логото на Pfizer пред централата на компанията в Ню Йорк. Снимка: Adam Rountree/Bloomberg News Логото на Pfizer пред централата на компанията в Ню Йорк. Снимка: Adam Rountree/Bloomberg News

Pfizer и Allergan официално се отказаха от мегасделката, с която щяха да се слеят на стойност $160 млрд., каквато информация излезе и по-рано през деня, но все още не беше официална. Това щеше да е най-голямата сделка във фармацевтичния сектор, но беше провалена от усилията на американското правителство, насочени към ограничаване на данъчните инверсии – базирането на компании в държави с по-ниски данъчни ставки.

Финансовото министерство на САЩ предложи нови правила, които целят на откажат компаниите в страната от това да прибягват до придобивания на чужди компании с цел промяна на централата на компанията и съответно плащането на по-ниски данъци.

Pfizer ще плати на Allergan обезщетение от $150 млн. заради разходи, свързани с провалената сделка.

„Въпреки че това не беше план А, бяхме подгхотвени. Ще потърсим активи, които допълват и увеличават профила на растежа ни“, коментира главният изпълнителен директор на Allergan Брент Саундърс.

От Pfizer казаха, че ще решат дали да се обърнат към евентуално разделяне на компанията преди края на годината.

Чуйте коментара на Димитър Вучев от по-рано през деня, когато информацията още не беше официална:

 

Последни новини
Още от Новини