На последната среща на Фед е обсъждано вдигане на лихвите през април

Това показа протоколът от заседанието

Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Централните банкери от Фед са обсъждали възможността за вдигане на лихвите през април на последната си среща (15-16 март), показа протоколът от нея. Някои от тях са против подобни действия, защото те биха изпратили погрешен сигнал, докато други казват, че повишаване на лихвите още през април „може да е оправдано“, ако икономическите данни отговорят на очакванията.

Въпреки че няколко централни банкери от паричната институция на САЩ са против действия през април, защото те биха изпратили нежелан сигнал за прибързаност, самият факт, че повишение през април е обсъждано, увеличава очакванията за повишение на лихвите през юни, когато ще се проведе по-следващата среща на Фед.

Много от централните банкери на Фед са изразили мнение, че глобалната икономическа и финансова ситуация все още представлява сериозен риск за икономическите перспективи пред САЩ.

Доларът и акциите не реагираха особено изразено на новините, свързани с протокола. След публикуването му, американската валута първо поскъпна леко, но след това изтри този ръст, докато акциите отстъпиха слабо, но към 21:45 българско време запазват поскъпването си за сесията.

Последни новини
Още от Новини