Мартенският PMI на Caixin е 52.2

Журналистът от Bloomberg Том Макензи докладва

Том Макензи Снимка: Bloomberg Том Макензи Снимка: Bloomberg

Да, Риш, мартенския PMI за услугите на Caixin е 52.2. Това беше повече от 51.2 през февруари. Това последва обявените резултати от 53.8 от статистическия институт в Пекин на 1 април. Заради това и очаквахме по-висока цифра от частното проучване на Ciaxin.

Има съмнения дали няма някаква сезонност в тези данни, повлияни от китайската Нова година, както често се случва. Но въпреки това, данните са стабилни. Ако вникнем в тях обаче ще видим, че заетостта леко спада до 48.9 през март спрямо 51.3 през февруари. Това е най-ниското ниво от август 2013 и ще бъде проблем.

Цените също спадат през март спрямо месец по-рано и около това има известни въпросителни. Знаем, че преструктурирането на държавните предприятие ще доведе до 1.8 млн. съкращения до края на годината. Има ги и в сектора на услугите и може да няма достатъчно динамика , която да прибере уволнените.

Тези данни идват на фона на обявеният миналата седмица PMI, който изненада всички. Като цяло позитивността е голяма тук, но остават въпросителните около заетостта.

 

Последни новини
Още от Новини