Лудият комарджия разчитал на информация от финансови медии, за да бие пазара

Ирай Парвизи контактувал с журналисти от Financial Times и Daily Mail, за да получи предимство

Ирай Парвизи, бивш директор на Аria Capital напуска съда в Лондон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Ирай Парвизи, бивш директор на Аria Capital напуска съда в Лондон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Един от трейдърите, срещу които се води процес за търговия с вътрешна информация във Великобритания, каза че е разчитал на журналисти от Financial Times и Daily Mail за насоки по отношение на това какво ще публикуват на следващия ден, за да спечели предимство на пазара, съобщава Bloomberg.  

Става въпрос за 50-годишния Ирай Парвизи, известен като „Лудия комарджия“ заради готовността си да залага на всичко. Той е казал пред журито, че най-успешната му стратегия е включвала обаждания към свои източници в британските медии, опитвайки се да разбере върху какво работят.

„Ето как работи – аз се нуждая от информация, те се нуждаят от информация. Ако купя днес и Mail напишат нещо утре, цената на акцията се вдига с между 2% и 5%“, каза Парвизи по време на свидетелските си показания пред съда в Лондон.

Британският финансов регулатор FCA води дело срещу Парвизи и четирима други, включително бившият генерален директор на Deutsche Bank Мартин Доджсън, като това е най-големият процес за търговия с вътрешна информация във Великобритания. Обвиненията срещу Доджсън и друг обвиняем – Андрю Харисън, който е бивш брокер на акции в Panmure Gordon  – са, че те са давали информация, която може да повлияе на цените на акциите на счетоводителя Андрю Хинд, който от своя страна я е предоставял на Парвизи и трейдъра Бенжамин Андерсън.

„С който и журналист да разговаряте, имате усещане. Ако репортерът каже, че има предположение, че компания за частни капиталови инвестиции души около определена компания, вече знаеш, че утре ще излезе история“, каза Парвизи.

„Аз бях кралят на пени акциите“, допълни той, казвайки, че състоянието му през 2000 година е било между 50 и 70 млн. паунда.

Последни новини
Още от Новини