Ръст на активността в услугите във Великобритания през март

Въпреки това ръстът в сектора на услугите е най-слабият от същия период на 2013

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Ситуацията в сектора на услугите във Великобритания се подобрява през март, след като месец по-рано активността се забави до тригодишно дъно, предава Investor.bg

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора се повишава до 53,7 пункта в края на първото тримесечие, след като през февруари беше 52 пункта. И все пак стойността остава втората най-слаба за последните шест месеца, като опасенията за евентуално излизане на Великобритания от ЕС натежават на икономиката. Услугите генерират около 80% от икономиката в Обединеното кралство.

Въпреки месечното повишение ръстът за трите месеца е най-слабият от същия период през 2013 насам. Проучването на частната изследователска компания Markit сочи, че създаването на нови компании в сектора се забавя до най-ниското ниво от януари 2013. 

Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия в сектора, а под 50 пункта - за свиване.

„Ускоряването на ръста при услугите през март беше недостатъчно, за да попречи на съвкупните PMI изследвания да покажат цялостно забавяне на икономически ръст през първото тримесечие. Проучването сигнализира за 0,4% ръст в БВП, което е по-малко от 0,6% растеж в края на 2015“, казва Крис Уилямсън от Markit.

“Бизнес доверието остава слабо, тъй като опасенията за глобалната икономика продължават да се усложняват заради несигурността у дома. Проблеми като Brexit и перспективата за допълнителни правителствени разходи създава притеснения”, допълва Уилямсън.

Последното бизнес проучване на Английската централна банка показа, че някои подсектори в услугите са се забавили през първото тримесечие. Забавяне има при потребителските услуги като туризма, подчертавайки проблемите при сигурността в някои части на Европа.

Стабилно се ускорява активността обаче в услугите при хотелиерството и ресторантьорството. Забавя се ръстът при бизнес услугите, показва още проучването на централната банка.

Последни новини
Още от Новини