Търговският дефицит на САЩ отбелязва най-високото си ниво от 6 месеца насам

Дефицитът расте с 2,6% през февруари и достига $47,06 млрд.– най-високото ниво от август

Снимка: J.B. Reed/Bloomberg News Снимка: J.B. Reed/Bloomberg News

Търговският дефицит на САЩ се увеличава до най-високото си ниво от шест месеца насам, след като през февруари вносът расте повече от износа, съобщи Investor.bg, цитирайки Wall Street Journal. Развитията сигнализират, че все още има слабост в глобалното търсене и че силният долар продължава да тежи на икономическия ръст в САЩ, посочва изданието.

Дефицитът расте с 2,6% през февруари и достига $47,06 млрд.– най-високото ниво от август, сочат сезонно изгладени данни на Министерството на търговията. Износът на стоки и услуги расте с 1%, което е най-голямото повишение от септември насам. Вносът отчита ръст от 1,3% - най-големият скок от 11 месеца.

Икономисти, анкетирани от Wall Street Journal, прогнозираха търговски дефицит от $46,2 млрд. през февруари. Стойността за януари беше ревизирана нагоре от $45,68 до $45,88 млрд. 

Търговският дефицит през първите два месеца на 2016 е с $10,79 млрд. по-голям от този през същия период на миналата година.

С поевтиняването на петрола стойността на внесените петролни продукти достига най-ниското си ниво от септември 2002, а пък износът на нефтени стоки е най-ниският от 2010.

Вносът на петрол като цяло става все по-малка част от търговския дефицит на САЩ през последните 5 години, тъй като добивът в страната, особено на шистов петрол, нараства. През февруари търговският дефицит само при петролните продукти се свива до $3,55 млрд. от $4,62 млрд. през януари. През февруари 2015 той е бил $8,09 млрд.

Американският износ за Китай е най-ниският от юни 2011, а този към Централна и Южна Америка – най-ниският от февруари 2010.

През последните години чуждестранната търговия натежаваше на икономическия растеж в САЩ. Според данните на Министерството на търговията нетният износ е отнемал от икономическия ръст през шест от общо осем тримесечия през 2014 и 2015. 

Последни новини
Още от Новини