Търговският дефицит на Австралия за февруари достигна А$3,41 млрд.

Силният австралийски долар пречи на износа

Австралийски долари. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Австралийски долари. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Австралия регистрира търговски дефицит в размер на А$3,41 млрд. през февруари, като се размина с очакванията на анализаторите и остана над нивото януари, когато беше регистриран дефицит от А$3,16 млрд.

В данните за търговията виждаме, че вносът се движи около нивото от А$28 млрд. Износът от своя страна бележи спад, като клони към А$25 млрд. По този начин спадът при износа достига 1% на месечна база, а в номинално изражение понижението е в размер на А$308.

Причината е, че стоки като въглищата, които в определен момент представляваха най-важната стока за износ на Австралия, сега допринасят с по-малко, като при въглищата сумата  възлиза на едва А$2 млрд. месечно. Ставаме свидетели на слаб ръст в износа на желязна руда, но като цяло февруари е доста слаб за aвстралийския износ, коментира Дан Петри от Bloomberg.

Една от причините за това е, че австралийският долар бележи ръст през последните месеци. Несъмнено това доведе до спада в данните за външната търговия. Ако централната банка или правителството искат да запазят нещата непроменени, ще трябва да се примирят с много слаби данни за търговията.

По-рано сутринта на 5 април Австралийската централна банка остави основната лихва в страната непроменена на ниво от 2%, но си запази правото да разхлаби политиката в бъдеще, ако перспективите пред инфлацията останат слаби.

 

 

Последни новини
Още от Новини